Ďalší člen piťovcov Martiška alias Tajron dostal osem rokov!

NETKY.SK • 16 August 2013, 13:05 • 2 min
Ďalší člen piťovcov Martiška alias Tajron dostal osem rokov!

PEZINOK – Člen zločineckej skupiny piťovci Peter Martiška (1985) prezývaný Tajron si odsedí osem rokov vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Špecializovaný trestný súd dnes schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel s prokurátorom.

slovakia

left justify in out

Proti verdiktu sa už nemôže odvolať. Martiška sa priznal ku skutkom, ktoré mu pripisovali v obžalobe veľkej kauzy s údajnými piťovcami, kde pôvodne figurovalo 19 ľudí na čele s údajným bosom Jurajom Ondrejčákom alias Piťom. Martiška počas verejného prejednania obžaloby oznámil, že chce uzavrieť dohodu, takže jeho prípad vytýčili na samostatné konanie.

Pôvodne sa s prokurátorom dohodli na päťročnom treste, ale súd nemohol dohodu akceptovať. Martiška v nej figuroval ako človek činný pre piťovcov, nie ako člen skupiny, ale v skutkových výrokoch v obžalobe ho uvádzali ako člena skupiny. V návrhu boli aj iné technické nezrovnalosti. Napríklad skutkom s najprísnejšou sadzbou nebol hrubý nátlak, ale založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny. Aj preto museli výšku trestu v dohode stanoviť nanovo a zvýšiť ju. 

Prokurátor Martišku obžaloval z toho, že bol členom zločineckej skupiny piťovci. Ako jej príslušník v roku 2011 zabezpečil u vyššie postaveného člena piťovcov, aby ďalší muž zo skupiny mohol vyberať výpalné a zabezpečovať ochranu. Muž mal z vybratého výpalného odvádzať 30-percentný podiel. Výpalné chcel od žien z erotických privátov. Vytypoval si ich cez internet a objednal sa tam ako zákazník. Spolu s ďalším mužom vnikli na privát a od žien žiadali od 150 do 300 eur za poskytovanie ochrany ako piťovci. Peniaze im jedna zo žien dala. 

Martiška v obžalobe figuroval aj v prípade drogového deliktu s kokaínom a metamfetamínom. Najneskôr od roku 2010 sa s dvoma už odsúdenými mužmi zaoberal zadovažovaním a následným obchodom s drogami. 

Medzi skutkami, ktoré prokurátor pripisuje údajným piťovcom vo veľkej kauze, sú najmä zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestné činy súvisiace s nedovolenou výrobou drog a ich následnou distribúciou, trestné činy súvisiace s tzv. vyberaním výpalného a tiež zločiny nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. 

Už v decembri 2012 prokurátor podal obžalobu na časť údajnej skupiny piťovcov aj za skutky, ktoré súvisia s podvodom so získanými hypotekárnymi úvermi z USA. Súd obžalobu neprijal a vrátil do prípravného konania, prokuratúra ju znovu predložila. 

Polícia v novembri 2011 urobila záťah na údajných piťovcov. Príslušníci policajnej zásahovej jednotky vtedy zlanili z vrtuľníka do dvora rodinného domu v Lamači, v ktorom býva údajný šéf skupiny Juraj Ondrejčák, alias Piťo, a kukláči ho zadržali. Policajti súčasne zasiahli aj na ďalších miestach Bratislavy. Viacerí, vrátane Juraja Ondrejčáka, sú vo väzbe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies