ROZHOVOR: „Na každom koncerte je Ďuďo s nami a my to cítime,“ tvrdí Yxo a teší sa na jedinečný koncert pre Ďuďa v Banskej Štiavnici.

NETKY.SK • 1 September 2022, 14:00 • 2 min
ROZHOVOR: „Na každom koncerte je Ďuďo s nami a my to cítime,“ tvrdí Yxo a teší sa na jedinečný koncert pre Ďuďa v Banskej Štiavnici.

Skupina Hex chystá koncertnú spomienku na svojho speváka Ďuďa! Hexáci Fefe, Yxo, Tybyke, Šarkan a Laci vás 2. septembra 2022 pozývajú do Banskej Štiavnice, kde odohrajú špeciálny koncert.

slovakia

left justify in out

V intímnom prostredí Štiavnického amfiteátra si pripomenú Ďuďov život, jeho tvorbu a jeho talent. A zahrajú najväčšie hity Hexu, ktorých bol spoluautorom a ktorým vdýchol život. Prečítajte si rozhovor s členmi kapely a príďte si s Hexom zaspomínať na skvelého človeka, kamaráta, muzikanta, skladateľa a producenta. 

 

img 

 

Z koncertov pre Ďuďa sa už vlastne stala tradícia. Čím bude tento rok výnimočný? 

 

Fefe: Aj tento rok sa chystáme zaspomínať si s vami na nášho speváka a priateľa tým najlepším spôsobom, akým si môžeme uctiť jeho dielo a život. Pesničkami, ktoré napísal.

 

Šarkan: Je to v zásade tretí ročník, prvý sme nazvali nultý, lebo sme netušili, že z toho vznikne tradícia. Tradícia pripomenutia si Ďuďa na mieste, ktoré mal rád. Pesničkami, ktoré spieval spolu s publikom, ktoré ho milovalo.

 

Yxo: Pre mňa bude tento večer výnimočný hlavne tým, že bude celý o našom Ďuďovi. Prídu ľudia z celého Slovenska, aby si uctili jeho život. Amfiteáter v Banskej Štiavnici je na takúto intímnu spomienku ako stvorený. Uplynulé dva ročníky spomienky na tomto mieste boli čarovné. 

 

img

 

Koncert sa koná v Banskej Štiavnici, ktorú mal Ďuďo rád. Aký k nej má vzťah Hex?

 

Šarkan: Asi každý z nás má veľa pekných spomienok a zážitkov z tohto magického miesta s neprenositeľným "géniom loci".

 

Fefe: Banská Štiavnica je čarovné mesto na dne krátera vyhasnutej sopky, ktoré skupina Hex aj jej členovia dlhé roky radi navštevujú. Okrem malebných zákutí a dlhoročných priateľstiev sme tu v posledných rokoch zažili krásne koncerty v miestnom amfiteátri na počesť Ďuďa, ktorý Štiavnicu, tak isto ako celá kapela, miloval.

 

Yxo: Je to pre mňa jedno z najmagickejších mestečiek na svete. Sám neviem prečo, ale vždy, keď som tam, cítim absolútny pokoj. A je jedno či je leto, či je zima, svieti slnko alebo prší. V Banskej Štiavnici proste nájdem všetko, čo mám rád.

 

img

 

Ako bude vyzerať koncert? Môžeme sa tešiť na nejaké špeciálne hudobné prevedenia?

 

Šarkan: Tento rok to bude o špeciálnom playliste. Okrem hitov, ktoré nesmú chýbať vytiahneme aj skladby, ktoré bežne nehrávame.

 

Yxo: Tento ročník bude hlavne o pesničkách, chceme vtiahnuť divákov do toho magického momentu, keď budú znieť pesničky, ktoré Ďuďo napísal, alebo na ktorých sa spolupodieľal. Chceme však Ďuďovi a aj našim fanúšikom zahrať jednu, dve nové pesničky, aby vedel, že jeho odkaz nesieme ďalej a že nás veľa naučil.

 

Pomáha vám koncertovanie a spoločná radosť s fanúšikmi spomínať na Ďuďa?

 

Šarkan: Ďuďov spirit je s nami na každom pódiu, či v pesničkách, či pri "svetielkovaní" z publika pri skladbe Keď sme sami. Ale aj pri cestovaní, spaní, cvičení, skladaní. Tvorí to základ DNA kapely Hex.

 

img

 

Fefe: Koncertovanie je pre hudobníkov najúžasnejšou časťou života kapely. Bez živého hrania si nevieme život vôbec predstaviť. Preto dúfame, že aj v Banskej Štiavnici budeme môcť túto radosť zo života a oslavu toho Ďuďovho zdieľať s vami.

 

Yxo: Na každom koncerte je Ďuďo s nami a my to cítime. A cítime, že si ľudia na neho chodia spomínať spolu s nami prostredníctvom našich pesničiek. Možno to vyznieva ako klišé, ale je to naozaj tak. Výhoda umenia je práve v tom, že po človeku zostáva jeho dielo. Ďuďove zasiahlo nesmierne množstvo ľudí a urobilo ich životy krajšími.

 

Čo všetko sa v kapele zmenilo za posledné tri roky?

 

Yxo: Po rane, ktorú nám osud nadelil, sme sa ešte viac zomkli a možno si aj viac uvedomili, aké je to skvelé dávať ľudom radosť a zároveň robiť to, čo nás absolútne napĺňa. Hrať hudbu, tvoriť pesničky je naše poslanie a o to viac sa tešíme, že aj po vyše 30-tich rokoch máme stále čo povedať. Že na naše koncerty chodia stále nové generácie fanúšikov a že ľudia majú radi naše pesničky, či sú to tie staršie, ale aj najnovšie.

 

Šarkan: Energia na koncertoch, možno aj vedomie, že tu nie sme večne, užívanie si prítomnosti pri koncertoch.

 

img

 

Šarkan do kapely skvelo zapadol. Čím sa na Ďuďa podobá a v čom je iný? 

 

Yxo: Šarkan, ale aj gitarista Lacko Tvrdý prispievajú k zvukovému posunu celej skupiny, nielen na pódiu, ale aj v štúdiu. Nie je to žiadna revolúcia, skôr evolúcia, je to stále Hex. Šarky priniesol na pódium živelnosť. Na druhej strane, keď sa v niektorých momentoch započúvam do jeho spevu, obdivujem na ňom, s akou pokorou pristúpil k pesničkám, ktoré spieval Ďuďo a ako cíti to, ako boli tie spevy vymyslené.

 

Kapela Hex pracuje na novom albume. Kedy sa môžu fanúšikovia tešiť na jeho vydanie? 

 

Fefe: Od minulej jari pracujeme intenzívne na nových pesničkách. Nahrávali sme v neuveriteľnom štúdiu rodiny Rojkovcov Birdland, ktoré je ukrytá pár metrov od Manínskej tiesňavy, a v štúdiu Pulp s Kubom Hríbikom na Bratislavskej Kolibe. Momentálne sme vo fáze finalizácie väčšiny pesničiek. Na tvorbe nových vecí sa po prvýkrát v histórii podieľali všetci členovia Hexu. Spoločné skúšky a tvorba nás neskutočne zomkli a dali po komplikovaných pandemických rokoch nový zmysel a smer celej kapele. Zo vzniknutých vecí sa ohromne tešíme a dúfame, že tento pocit budú zdieľať aj naši poslucháči.

 

Mohlo by vás zaujímať: Moja Reč predstavuje prvý singel z albumu Dobrí chlapci 4! v klipe Nad ránom ťa vezmú do night clubu

 

Yxo: Budeme radi, ak sa album podarí vydať do konca roku 2022. A ak by aj nie, na jar bude určite vonku, keďže väčšinu práce na ňom už máme za sebou. Nechceme sa nikam ponáhľať,  chceme, aby bol tento album taký, že za každou jednou pesničkou si budeme všetci stopercentne stáť. Bude to album rôznych polôh a rôznych nálad, ale tak žijeme aj naše životy a v našich pesničkách sa tieto pocity odzrkadlia. Ja osobne sa veľmi teším z toho, ako Fefe prebral žezlo po Ďuďovi, ako sa Šarky zžil s novými pesničkami a ako parádne spieva. Ako nám to proste v štúdiu aj na koncertoch parádne šlape.

 

      

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies