D. LIPŠIC: Zásada "trikrát a dosť" nie je retroaktívna

NETKY.SK • 29 Apríl 2011, 07:33 • 2 min
D. LIPŠIC: Zásada "trikrát a dosť" nie je retroaktívna

D. LIPŠIC: Zásada "trikrát a dosť" nie je retroaktívna

slovakia

left justify in out

img

Zásada "trikrát a dosť", ktorú zavádza vládou schválená novela zákona o cestnej premávke, nie je retroaktívna. Po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu to vyhlásil minister vnútra Daniel Lipšic (KDH). "Ak bude mať niekto alkohol za volantom po tretí raz a dostane doživotné odobratie vodičského preukazu, to je trest za ten tretí skutok a nie za predchádzajúce dva," vysvetlil.
Ak si podľa neho niekto sústavne sadá za volant auta po tom, ako si vypije, stáva sa z neho nebezpečný človek pre nevinných ľudí. "Dosť, stačilo! Dokedy to budeme tolerovať? Kým bude viac mŕtvych na cestách?" zamyslel sa minister s tým, že táto vláda nemá dôvod chrániť opitých vodičov.
Vodičské oprávnenie už nikdy neuvidia tí, ktorí za posledných desať rokov trikrát požili pred jazdou alkohol či návykovú látku alebo sa odmietli podrobiť vyšetreniu na ich zistenie. Polícia preto bude informácie o týchto porušeniach pravidiel uchovávať až desať rokov. Nové pravidlá počítajú aj s možnosťou započítavania takýchto porušení dopravných predpisov spáchaných ešte pred účinnosťou novely zákona. Teda po 1. septembri tohto roka, avšak za predpokladu, že sa vodiči dopustia recidívy po nadobudnutí jej účinnosti.
Lipšic považuje za dobré zavedenie možnosti získania vodičského preukazu pre záujemcov od 17 rokov. Šoférovať do svojej plnoletosti však môžu iba pod dozorom skúseného vodiča. Ako poznamenal, získajú tým také návyky, ktoré z nich v budúcnosti spravia bezpečnejších vodičov. Poukázal na prípady, keď si za volant prvýkrát sadne  plnoletý vodič, pričom jeho spolujazdcom je kamarát z diskotéky, ktorý ho skôr povzbudzuje k porušovaniu predpisov. "To sú práve tie najnebezpečnejšie typy vodičov," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies