Cyril a Metod pochádzali z bohatej a váženej rodiny

NETKY.SK • 4 Júl 2011, 09:50 • 2 min
Cyril a Metod pochádzali z bohatej a váženej rodiny

Cyril a Metod pochádzali z bohatej a váženej rodiny

slovakia

left justify in out

img

O niekoľko dní, 5. júla, si pripomenieme 1148. výročie príchodu vierozvestcov Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy. Boli títo bratia gréckeho alebo slovanského pôvodu? Aký bol ich vzájomný vzťah? Aký bol význam ich veľkomoravskej misie a prečo Svätopluk vyhnal Metodových žiakov?
      Na tieto, ale aj ďalšie otázky odpovedá v exkluzívnom rozhovore pre TASR vysokoškolský pedagóg, literárny vedec, kritik a kulturológ, bývalý rektor Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre prof. PhDr. Peter Liba, DrSc.


      -Konštantín-Cyril aj jeho brat Metod pochádzali zo Solúna, kde v 9. storočí žila pomerne široká populácia Slovanov. Meno ich otca, Leontios (Lev), však naznačuje grécky pôvod. Boli Konštantín a Metod Gréci, Slovania, alebo mali gréckych a slovanských predkov?-

    Rodiskom oboch bratov je Solún, Thessaloniki, založený roku 315 pred Kristom. Pomenovaný bol podľa sestry Alexandra Veľkého, bol misijné miesto sv. Pavla, hlavné mesto provincie Macedónia, známe aj tým, že ho v 5. storočí okupovali Slovania, ale ho nedobyli. Mnoho z nich sa usadilo v meste a v jeho okolí. Macedónski Slovania ho považovali za svoje hlavné mesto. Solún bol aj centrom byzantskej župy, na čele so stratégom a drungáriom. Správa mesta bola v rukách Grékov, ale úradníci museli ovládať reč obyvateľov-Slovanov. Aj spomínaný Lev, otec oboch bratov, bol drungários. On a jeho rodina museli ovládať miestnu slovanskú reč. O matke Márii sa vie málo. Obaja bratia boli Gréci. V historiografii, rôzneho zamerania, sa vyskytujú nepotvrdené dohady aj o možnom slovanskom pôvode.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies