Cyprus môže byť bránou pre slovenské investičné projekty do celého sveta

NETKY.SK • 1 December 2015, 14:09 • 2 min
Cyprus môže byť bránou pre slovenské investičné projekty do celého sveta

BRATISLAVA – Cyprus svojou výhodnou polohou, jednoduchým systémom zakladania obchodných spoločností, priaznivým daňovým systémom a tohtoročným prívlastkom piatej najbezpečnejšej krajiny, by mohol byť bránou pre investície do sveta aj pre slovenské firmy.

slovakia

left justify in out

Pre svoj nový priemyselný park bude oslovovať investičné spoločnosti, ktoré budú financovať výskum a vývoj. Prezident Cypersko-slovenského obchodného združenia Angelos Gregoriades na dnešnom Obchodnom fóre v Bratislave, ktoré sa venovalo investičným príležitostiam slovenských firiem na Cypre, vidí príležitosti nielen na africkom kontinente, ktorý podľa najnovších údajov v porovnaní s predchádzajúcim rokom zaznamenal rast investícií o 65 %, ale aj na Blízkom východe či v USA.

 

"Máme záujem o zakladanie dcérskych spoločností na Cypre. Chceme, aby kapacity zo Slovenska vyvíjali a testovali svoje produkty a uvádzali ich ďalej na celosvetový trh. Samozrejme trhy, akými sú Afrika, Blízky východ, ale aj v rámci Európskej únie či USA," povedal pre TASR Gregoriades. Za hlavnú výhodu opatrení, ktoré sa v poslednom období na Cypre prijali, označil tie, ktorými sa krajina snaží pritiahnuť bohatšie spoločnosti a investorov, aby sa na Cyprus presťahovali a odtiaľ podnikali. "Daňový režim a balíky opatrení sme museli prispôsobiť tak, aby to bolo zaujímavé nielen pre podnikateľov, ale aj pre ich rodinných príslušníkov," priblížil šéf obchodného združenia. Cyprus by podľa jeho slov prijal slovenských podnikateľov, ktorí by do výstavby technologických parkov mohli vstúpiť, alebo pritiahnuť nových investorov. Podľa Gregoriadesa ide o perspektívne územie pre investície aj tým, že má nové náleziská plynu. Okrem investícií do energetiky, najmä do obnoviteľných zdrojov energií, plánuje pritiahnuť na svoje územie aj administráciu investičných fondov a rozšíriť služby medicínskych kúpeľných centier.

 

Fórum zorganizovala Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK), Cyperská obchodná a priemyselná komora a Cypersko-slovenské obchodné združenie v spolupráci s HNClubom.

 

"Myslím si, že slovenské firmy by mali využiť možnosti. A nemyslím tým len využívanie daňových výhod pri založení spoločnosti. Je to aj o tom, aby sa slovenské výrobky dostali ďalej na svetový trh," skonštatoval pre TASR riaditeľ útvaru Európskej únie SOPK Juraj Paľa. "Prezentovali sme možnosti, ktoré majú slovenské a cyperské firmy. Oboznámili sme ich s podmienkami investovania. Chceme dať šance rozvoju vzájomných vzťahov a obchodu," povedal Paľa. Poukázal tiež na historické väzby Cypru na africký kontinent a Blízky východ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies