Cyperské banky ostanú zatvorené ďalšie dva dni, potvrdila centrálna banka

NETKY.SK • 21 Marec 2013, 14:27 • 2 min
Cyperské banky ostanú zatvorené ďalšie dva dni, potvrdila centrálna banka

NIKÓZIA - Cyperské banky ostanú zatvorené vo štvrtok aj v piatok (21. - 22. 3.). Potvrdila to dnes cyperská centrálna banka. Vláda tak získala čas na to, aby prišla s novým plánom na zabránenie bankrotu krajiny potom, ako parlament neschválil podmienku na poskytnutie záchranného balíka od eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF). Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa Národnej banky Cypru Aliki Stylianuová potvrdila informácie, ktoré sa objavili počas dňa, že komerčné banky ostanú zatvorené aj v nasledujúcich dvoch dňoch. Inštitúcie sú pritom zatvorené už od soboty (16. 3.), keď bola oznámená dohoda Cypru, eurozóny a MMF, že ostrovná krajina získa záchranný balík za 10 miliárd eur, ale len pod podmienkou, že zdaní bankové vklady. Dôvodom zatvorenia bánk bola obava z masových výberov a odlevu miliárd eur do zahraničia.

Parlament následne v utorok (19. 3.) podmienku o zdanení bankových vkladov neschválil. To znamená, že cyperská vláda musí prísť s alternatívnym plánom, ako získať 5,8 miliardy eur, čo je stanovený príspevok Cypru k záchrannému balíku. Túto sumu mali pôvodne zabezpečiť práve odvody z bankových vkladov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies