Cyperská ekonomika oslabuje, nezamestnanosť stúpa a vklady v bankách klesajú

NETKY.SK • 29 Jún 2013, 15:53 • 2 min
Cyperská ekonomika oslabuje, nezamestnanosť stúpa a vklady v bankách klesajú

FRANKFURT NAD MOHANOM- Ratingové agentúry Standard & Poor's a Fitch v piatok (28. 6.) znovu znížili rating Cyperskej republiky.

slovakia

left justify in out

DPA uviedla, že agentúry ju upravili zo stupňa CCC na stupeň "selektívnej platobnej neschopnosti" (selective default, SD) v súvislosti s výmenou štátnych dlhopisov v hodnote jednej miliardy eur, ktorá sa začala vo štvrtok. Na Cypre sa vymieňajú cenné papiere s kratšou lehotou splatnosti, dlhopisy s dlhšou lehotou. Operácia umožní cyperskej vláde oslabiť tlak na potrebu disponibilných devízových prostriedkov krajiny. Stupeň SD znamená, že krajina nesplatí niektoré zo svojich dlhov podľa pôvodne dohodnutých podmienok, kým iné spláca tak, ako má. Súčasná úverová bonita ostrovnej republiky je tesne nad stupňom D, ktorý znamená, že hodnotený subjekt je úplne platobne neschopný. Výmena štátnych dlhopisov by sa mala na Cypre skončiť v pondelok (1. 7.). Ak sa vydarí, podľa AP sa jeho rating vráti na stupeň CCC. Európska centrálna banka (ECB) tým informovala, že cyperské dlhopisy určitý čas nebude vo svojom refinančnom obchode akceptovať. Výmena dlhopisov súvisí s dohodou cyperskej vlády s jej medzinárodnými veriteľmi, Medzinárodným menovým fondom, ECB a EÚ, o záchrannom úvere. Dohoda sa dosiahla v marci a zabezpečuje Cypru 23 miliárd eur, ktoré potrebuje na svoju záchranu. Nikózia však musela súhlasiť, že zníži rozpočtové výdavky a reštrukturalizuje bankový systém republiky.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies