Condoleezza Riceová po študentských protestoch zrušila prejav na univerzite

NETKY.SK • 4 Máj 2014, 11:26 • 2 min
Condoleezza Riceová po študentských protestoch zrušila prejav na univerzite

NEW YORK - Bývalá americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová zrušila prejav, ktorý mala predniesť 18. mája pred poslucháčmi na Rutgersovej univerzite.

slovakia

left justify in out

Dôvodom sú mesiace trvajúce protesty tamojších študentov a učiteľov, ktorí diplomatku kritizujú za jej postoj a rolu vo vojne v Iraku.
      

Riceová, ktorá pôsobila vo vláde prezidenta Georgea W. Busha, patrí v tábore republikánov k tzv. jastrabom, čo v roku 2003 presadzovali inváziu do Iraku.
      

Zrušenie svojho prejavu v Piscataway v štáte New Jersey zdôvodnila Riceová vyhlásením, že nechce slávnostné odovzdávanie diplomov narušiť pozornosťou, ktorú by jej prítomnosť vyvolala.
      

Na univerzitu Riceovú pozval jej predseda Robert Barchi ešte vo februári. Okamžite však čelil protestom zamestnancov školy a študentov, ktorí diplomatku obviňujú zo spáchania vojnových zločinov.
     

Vo vojne v Iraku zahynulo 4488 Američanov a ďalších viac ako 32.000 ich bolo zranených. V roku 2003 väčšina Američanov verila v rýchly postup armády a v skoré ukončenie vojny. Americkí vojaci však nakoniec v Iraku zostali takmer deväť rokov, počas ktorých v krajine čelili aj občianskej vojne.  
     

V roku 2003 zavládlo vo svete presvedčenie, že iracký režim na čele so Saddámom Husajnom vlastní zbrane hromadného ničenia, pričom však Američania a ich spojenci neskôr žiadne sklady týchto arzenálov nenašli. Aj na základe toho si podľa prieskumov z roku 2013 teraz väčšina Američanov - 58 percent - myslí, že táto vojna bola zbytočná.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies