Čo nám naznačuje Rothschild obálkou Economistu o udalostiach tohto roka?

NETKY.SK • 13 Január 2018, 20:51 • 2 min
Čo nám naznačuje Rothschild obálkou Economistu o udalostiach tohto roka?

LONDÝN/BRATISLAVA – Vplyvný britský týždenník The Economist opäť prekvapil obálkou svojej ročenky venovanej trendom aktuálneho nadchádzajúceho roka. Tento rok je to akási tajnička z ikoniek, ktoré by mali symbolizovať dôležité trendy.

slovakia

left justify in out

Týždenník Economist je všeobecne považovaný za globálnu hlásnu trúbu Rothschildovcov, najstaršieho veľkého finančného klanu na svete. Vydáva sa v rôznych jazykoch a nie je určený pre masy: dva milióny výtlačkov v rôznych mutáciách po celom svete nie je vysoké číslo. Okrem toho ho sleduje asi 40 miliónov predplatiteľov na sociálnych sieťach.

 

Economist každoročne vydáva špeciálne číslo zamerané na očakávané trendy v ďalšom roku. V nedávnej minulosti boli na obálke týchto vydaní zväčša koláže s postavami celosvetovo vplyvných ľudí, najmä politikov. Vo vydaní pre rok 2017 Rothschildov časopis prekvapil čitateľov vyobrazením ôsmich tarokových kariet, medzi ktorými bola aj karta s nakresleným Donaldom Trumpom sediacim so žezlom v ruke na vrcholku zemegule, pričom na karte bol aj nápis „Judgment“ – Rozsudok. Ako je známe, počas roku 2017 sa v USA objavilo viacero pokusov odstrániť Trumpa z prezidentskej funkcie formou „impeachmentu“ – ústavnej žaloby. Tie stále pokračujú; najnovšie mala Trumpovým odporcom dodať „strelivo“ kniha neoverených klebiet z Bieleho domu od Martina Wolffa.

 

Trump na obálke výročného vydania nechýba ani v roku 2018, ale poďme poporiadku. Rôznofarebné ikonky na čiernom pozadí sú zoradené v siedmich radoch po deviatich.

 

img

 

Čo predstavujú a čo by mohli symbolizovať tieto nepochybne logicky vybrané obrázky? V niektorých prípadoch je to dosť jasné, pri iných sa asi treba viac zamyslieť. Skúsme to odhadnúť, pričom si pomôžeme aj vysvetleniami zo samotného časopisu Economist a portála kp.ru.

 

Prvý rad

 

KLÍMA: Svetové elity zdôrazňujú problematiku globálneho otepľovania, ktoré by mohlo viesť k veľkým geografickým, politickým a ekonomickým zmenám na planéte.

 

KOCÚR GARFIELD: V júni 2018 oslávi 40. výročie. Kocúr je jedným z hrdinov zábavy pre masy.

 

FILMOVÁ TVORBA: Aj v tomto roku prídu do kín veľké blockbustery, ktoré investorom zarábajú miliardy.

 

MALÝ CHLAPČEK: Geografia globálnej pôrodnosti sa mení – zvyšuje sa v Afrike, znižuje v iných častiach sveta.

 

SOCHA SLOBODY: Amerika chce zostať najsilnejšou krajinou na svete, ale ak si má udržať toto postavenie, bude mať plné ruky práce.

 

DONALD TRUMP: Stojí pred ním množstvo problémov v zahraničí aj doma. Chce ich riešiť po svojom, aj bez ohľadu na tradičné mocenské elity.

 

USMIATY SMAJLÍK: Možno naznačuje prepojenie osobnej sféry s prostredím internetu a sociálnych sietí.

 

ZÁSTAVA EÚ BEZ JEDNEJ HVIEZDY: Jedna krajina sa už z EÚ porúča – prídu na rad aj ďalšie?

 

STARŠÍ ČLOVEK: Ľudia v postproduktívnom veku tvoria čoraz väčšie percento nielen obyvateľstva Západu, ale aj na Zemi ako celku.

 

Druhý rad

 

SMUTNÝ SMAJLÍK: Niektoré krajiny naozaj nemajú dôvod na radosť a nemôžu očakávať, že rok 2018 im prinesie úľavu.

 

HOSPODÁRSKE ŠTATISTIKY: Čísla idú chvíľu hore a potom zasa nadol. Môžeme považovať načrtnutý diagram za scenár niekým určený pre rok 2018?

 

VOLKSWAGEN CHROBÁK: V roku 2018 sa vraj automobilový dizajn zjednoduší a možno aj preváži funkčnosť oproti štýlu.

 

BALISTICKÁ RAKETA: Táto ikonka sa nachádza medzi Kim Čong-unom a Sochou Slobody. Zaujímavé. Takéto rakety má už dosť veľa krajín.

 

KYVADLO: Vracia sa už spätným pohybom z jednej úvrate (globalizmus a liberalizmus?) na opačnú stranu (nacionalizmus a regulácia?).

 

PRAVOSLÁVNY CHRÁM: Zrejme chrám Vasiľa Blaženého v Moskve, vo všeobecnosti symbol ruskej duchovnosti.

 

KOMÁR: Je prenášačom nebezpečných chorôb, spôsobuje aj epidémie.

 

TANK: Vojenské konflikty vo svete nebudú ani v tomto roku minulosťou.

 

KRÁĽOVSKÁ KORUNA: Monarchiám sa stále darí. Ale v Rusku si pripomenú 100. výročie zavraždenia posledného cára.

 

Tretí rad

 

ŠESŤUHOLNÍKOVÁ KOMÉTA: Ťažšie dešifrovateľný odkaz. Možno pripomenutie, že v roku 2018 sa k Zemi opäť priblíži Wirtanenova kométa.

 

WI-FI: Novou realitou bude 5G, ktoré umožnia rozšírenie internetu vecí.

 

KIM-ČONG-UN: S jeho jadrovými raketami možno najväčší problém Donalda Trumpa.

 

ZNAČKOVÁ KABELKA: Predaj luxusného tovaru sa zvyšuje, značky nachádzajú nové spôsoby komunikácie so zákazníkom.

 

PRIEMYSEL: Svetová priemyselná výroba má ďalej rásť. Trumpova daňová reforma povzbudí priemysel v USA. Druhou stranou mince je znečistenie ovzdušia, ku korému najviac prispievajú fabriky v Číne.

 

HORY: Odkaz na Davos? Koncom januára 2018 sa svetové elity opäť zhromaždia v tomto alpskom stredisku na Svetovom ekonomickom fóre.

 

ŤAVA: Symbol cestovania a exotiky. Ľudia budú ďalej cestovať na exotické dovolenky, ale zároveň myslieť na svoju bezpečnosť.

 

ATÓMOVÝ VÝBUCH: V roku 2018 rastú jadrové riziká, pričom najnebezpečnejším miestom je Kórejský polostrov.

 

SI ŤIN-PCHING: Čínska ekonomika objemom čoskoro prekoná tú americkú. Európa sa začína obávať sily čínskeho kapitálu a bude regulovať jeho prílev.

 

Štvrtý rad

 

NÁRENDRA MÓDÍ: Dynamický predseda vlády Indie sa reformami snaží dostať svoju krajinu na ekonomické výslnie.

 

BIG BEN: Veľká Británia odchádza z EÚ a domáca politická situácia tam nie je príliš stabilná.

 

SLÚCHADLÁ: Môžu symbolizovať call centrum a elektronický obchod. Jeho globálny objem sa má v roku 2018 zvýšiť o 20 %, takže sa priblíži k trom biliónom dolárov.

 

ŠTYLIZOVANÁ RASTLINA: Rastlinný ornament ako symbol vidieka. Na ten sa upriamuje pozornosť ako na zónu produkcie potravín, relaxu mestského obyvateľstva a tiež netradičného uplatnenia nových technológií.

 

BICYKEL: Tento dopravný prostriedok zažíva boom. Čína ukazuje cestu v oblasti zdieľaných verejných bicyklov, ktorých je tam už 16 miliónov. Ich zapožičanie sa rieši cez smartfón.

 

BRITSKÉ BOJOVÉ LIETADLO: RAF si v tomto roku pripomenie 100.výročie založenia. Britské letectvo sa v minulých rokoch zapojilo do útokov na Irak a Líbyu, čo spustilo migračné vlny. Dúfajme, že v tomto roku také aktívne nebude.

 

ANGELA MERKELOVÁ: Jej politický kapitál sa do značnej miery vyčerpal. Uvidíme, či prežije vo svojom kresle aj rok 2018.

 

GITARA: V roku 2018 ľudia minú na hudbu a zábavu o 5 % viac – až dva bilióny dolárov.

 

KÁVA: Je trvalým dopingovým prostriedkom biznismenov, úradníkov a ďalších ľudí. Rok 2018 vo svete kávy prinesie zujímavý krok: Starbucks vstúpi na náročný taliansky trh.

 

Piaty rad

 

UTEČENCI V ČLNE: Celosvetovo ich počet dosiahol podľa OSN rekordnú hodnotu 65 miliónov. Ďalších 250 miliónov ľudí sú podľa kvalifikácie OSN migranti. V roku 2018 sa očakávajú ďalšie medzinárodné aj európske dohody, ktoré by mali riešiť túto situuáciu.

 

VOLEBNÁ URNA: V roku 2018 sa uskutočnia prezidentské voľby v Rusku, Česku, Brazílii, Venezuele, Mexiku a parlamentné voľby v Taliansku. V novembri budú v USA voľby do Kongresu.

 

ANTICKÝ STĹP: Európska civilizácia stojí aj na takýchto stĺpoch. Pokiaľ ide o krajiny, v ktorých sa kedysi zrodila, Grécko ani Taliansko na tom nie sú ekonomicky najlepšie.

 

EIFFELOVA VEŽA: Francúzsko vstúpilo pod Emmanuelom Macronom do nových čias. Zrejme si čoskoro prestane užívať nadmerný sociálny štát.

 

VLADIMIR PUTIN: Podľa všetkého bude opätovne zvolený do funkcie.

 

MODERNÝ MOST: V roku 2018 sa plánuje začatie prevádzky dvoch veľkých mostov: Hongkong – Ču-čchaj (Zhuhai) - Macao (55 km) v Číne a krymského mosta medzi ruskou pevninou a Krymom.

 

ROBOT: Automaty sú čoraz zručnejšie a prekonávajú človeka pri vykonávaní nových a nových úloh.

 

KLAUN: V roku 2018 oslávime 250 rokov cirkusu. Doba mu však nepraje; diváci majú množstvo iných druhov zábavy a ozývajú sa aj ochrancovia zvierat.

 

SLNEČNÁ SÚSTAVA: V októbri odštartuje k planéte Merkur európsko-japonská sonda BepiColombo. V novembri by mala sonda Osiris-Rex pristáť na asteroide Bennu.


Šiesty rad

 

​​AFRIKA: Pre niekoho stále „kontinent budúcnosti“, iní sa jej budúcnosti skôr desia. Problémových krajín je tam hojne.

 

ČÍNSKA ARMÁDNA ČIAPKA: Čína by sa chcela vojensky vyrovnať Amerike; modernizuje armádu, dokonca stavia lietadlové lode.

 

SYMBOLY TROCH NÁBOŽENSTIEV: Tieto symboly sú na náhrobných kameňoch padlých v Prvej svetovej vojne. Skončila sa pred 100 rokmi.

 

KNIHY: Nevychádzajú z módy, čo dokazuje aj množstvo knižných festivalov a výstav.

 

ZÁVITNICA DNA: V roku 2018 sa očakávajú prvé významné výsledky výskumu génovej terapie. Budú poskytovať vyhliadky na liečbu závažných chorôb vrátane onkológie a problémov starnutia.

 

TROFEJ FUTBALOVÝCH MAJSTROVSTIEV: Šampionát bude v Rusku, čo vyvoláva v niektorých médiách nepokoj. Rusi sa však veľmi vážne pripravujú.

 

BEZPEČNOSŤ DÁT: Kybernetické útoky sú závažnou hrozbou. Ďalšou témou je ochrana osobných údajov, ktorej sa týka európska smernica GDPR platná od mája 2018.

 

RYBA: Od biblických čias považovaná aj za symbol nasýtenia hladujúcich. OSN pripravuje na rok 2018 plán boja proti hladu vo svete.

 

EMMANUEL MACRON: Podľa kp.ru osvedčený služobník Rothschildovcov a objektívne – kedysi člen Socialistickej strany, neskôr investičný bankár v Banque Rothschild & Cie s miliónovými bonusmi. Ako prezident má zaviesť vo Francúzsku reformy, ktorých kontúry majú byť jasnejšie v roku 2018.

 

Siedmy rad

 

DÁŽDNIK: Upozorňuje na návrat Mary Poppinsovej na filmové plátno v sequeli filmu z roku 1964. Jeho dej sa odohrával počas Veľkej hospodárskej krízy. Možno tiež pripomienka stého výročia volebného práva žien vo Veľkej Británii.

 

ROPNÝ VRT: V roku 2018 sa očakáva zvýšenie cien ropy, a to najmä z dôvodu plánovaného odpredaja podielu 5 % akcií v spoločnosti Saudi Aramco. S odhadovaným objemom 100 miliárd dolárov by to mohla byť najväčšia verejná ponuka v histórii.

 

CAPITOL: Sídlo Kongresu USA, o ktorý sa v novembri zvedie volebný boj.

 

TELESKOP: V roku 2018 vedci opäť otestujú Einsteinovu všeobecnú teóriu relativity. Najsilnejší teleskop na svete, ktorý sa nachádza v čílskej púšti, namieria na supermasívnu čiernu dieru v súhvezdí Strelca – bod s najsilnejšou známou gravitáciou vo vesmíre.

 

VYCHÁDZAJÚCE SLNKO: Krajina s týmto prívlastkom sa pripravuje na abdikáciu 84-ročného cisára Akihita, ktorá je v protiklade s jej tisícročnými zvyklosťami.

 

LYŽE: Celý svet bude sledovať Zimné olympijské hry v juhokórejskom Pjončangu.

 

DRON-KVADROKOPTÉRA: V roku 2018 sa ďalej rozšíri komerčné využívanie dronov, ale zároveň aj jeho regulácia.

 

DOBÍJACIA STANICA: Elektromobily zažívajú po sto rokoch nový rozkvet.

 

BRITANNIA: Postava symbolizujúca Veľkú Britániu a zároveň Bank of England, centrálnu banku. Krajina sa rozhodla odísť z EÚ, za čo jej Brusel vystaví mastný šek. Podrobnosti by mali byť dohodnuté v roku 2018.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies