ČNB vynaložila na intervencie v marci rekordných 520 miliárd Kč

NETKY.SK • 9 Máj 2017, 16:55 • 2 min
ČNB vynaložila na intervencie v marci rekordných 520 miliárd Kč

PRAHA - Česká národná banka (ČNB) vynaložila v marci na nákup eur v rámci intervencií proti posilňujúcej korune okolo 520 miliárd Kč (19,47 miliardy eur). Vyplýva to z údajov o devízových obchodoch. Ide o najvyšší mesačný objem od spustenia intervencií v novembri 2013. Odvtedy až do konca marca tohto roka intervenovala ČNB v objeme zhruba 2 bilióny Kč. Tento režim banka ukončila 6. apríla.

slovakia

left justify in out

Marcový vývoj bol podľa analytikov dôsledkom tlaku investorov, ako aj údajov o rastúcej inflácii.

 

ČNB dlhodobo uvádza, že rast devízových rezerv jej neprekáža a nie je v tomto smere obmedzená žiadnym limitom. Devízové rezervy ale môžu priviesť centrálnu banku do účtovnej straty, a to v dôsledku ich precenenia po ukončení kurzového záväzku.

 

"V priebehu marca došlo k bezprecedentnému prílevu špekulatívneho kapitálu, pretože investori stavili na rýchle posilnenie českej meny," povedal ekonóm Komerčnej banky Marek Dřímal.

 

"Špekulácie podporil aj prezident Zeman, ktorý naznačil, že koniec kurzového záväzku je za rohom a okrem neho aj zasadnutie Bankovej rady ČNB v samotnom závere marca," dodal Dřímal.

 

(1 EUR = 26,712 CZK)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies