ČNB oslabuje korunu, aby sa vyhla dlhovo deflačnej špirále

NETKY.SK • 11 November 2013, 10:20 • 2 min
ČNB oslabuje korunu, aby sa vyhla dlhovo deflačnej špirále

PRAHA - Česká centrálna banka (ČNB) musela začať predávať českú korunu, aby sa vyhla dlhovo deflačnej špirále a ochránila ekonomiku, ktorá sa v tomto roku dostala z recesie. V nedeľu to uviedol viceguvernér českej centrálnej banky Vladimír Tomšík. Zároveň poznamenal, že slabšia mena zvýhodní exportérov.

slovakia

left justify in out

ČNB vo štvrtok prekvapila obchodníkov, keď na voľnom trhu predávala českú korunu prvýkrát za viac ako desaťročie. "Boli by sme v deflácii veľmi dlhý čas, veľmi ľahko aj tri štvrťroky, ak nie dlhšie. Ekonomická teória totiž ukazuje, že je náročné dostať sa z deflácie, ak sa už do nej dostanete,“ povedal Tomšík. Podľa jeho slov sa banka obáva dlhovo deflačnej špirály. Je to stav, keď očakávania klesajúcich cien ďalej znižujú výdavky a taktiež klesajúce príjmy znamenajú, že je náročnejšie splácať dlh. 

ČNB o intervencii proti silnej korune rozhodla vo štvrtok. Cieľom je priblížiť výmenný kurz českej koruny voči euru na úroveň okolo 27 CZK/EUR. Banka o tom rozhodla rok po tom, čo stlačila úrokové sadzby takmer na nulu. Koruna bezprostredne po oznámení oslabila a obchodovala sa so stratou viac ako 3 % na úrovni 26,56 CZK/EUR. 

Česká ekonomika sa v druhom kvartáli zotavila po šiestich za sebou nasledujúcich štvrťrokoch poklesu hospodárstva. Inflácia však zostáva utlmená a v septembri bola na úrovni 1 %, čiže na dolnej hranici cieľového pásma 1 až 2 %, ktoré si stanovila ČNB. Slabšia koruna by zvýšila ceny dovážaných tovarov, a tým by podporila infláciu. Zároveň však môže posilniť tržby exportérov, ktorí tvoria veľký segment českej ekonomiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies