Clintonová ako ministerka posielala tajné materiály zo súkromného e-mailu

NETKY.SK • 25 Júl 2015, 09:44 • 2 min
Clintonová ako ministerka posielala tajné materiály zo súkromného e-mailu

WASHINGTON - Americká demokratická prezidentská kandidátka Hillary Clintonová počas pôsobenia vo funkcii ministerky zahraničných vecí USA odoslala zo svojho osobného účtu najmenej štyri e-maily obsahujúce tajné materiály.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes denník Wall Street Journal s odvolaním sa na správu generálneho inšpektora amerických tajných služieb. Podľa jeho záverov mali byť informácie uvedené v predmetných e-mailoch považované za "tajné", čo je druhý najvyšší stupeň bezpečnostnej klasifikácie amerických vládnych dokumentov.

 

Rezort spravodlivosti dnes potvrdil, že dostal žiadosť od dvoch vládnych inšpektorov o prešetrenie toho, či nedošlo k úniku utajovaných informácií prostredníctvom Clintonovej súkromnej elektronickej pošty. Ministerstvo však zdôraznilo, že nejde o žiadosť o začatie vyšetrovania trestného charakteru.

 

Ministerstvo zahraničných vecí USA dostalo v máji od federálneho súdu vo Washingtone nariadenie o postupnom zverejňovaní tejto korešpondencie. Komunikácia s rozsahom 55.000 strán by mala byť podľa návrhu Štátneho departmentu po dôkladnej previerke postupne zverejnená na webových stránkach rezortu do januára 2016.

 

Clintonová, ktorá pôsobila na čele ministerstva zahraničných vecí USA v rokoch 2009-13, podľa stanice CNN odmieta, že by niekedy odosielala tajné materiály zo svojho súkromného e-mailového účtu. Prezidentská kandidátka ďalej uviedla, že nemá čo skrývať a praje si, aby sa daná korešpondencia dostala na verejnosť čo najskôr.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies