Členské štáty rozhodnú, či Ukrajincom predĺžia pobyt v EÚ

NETKY.SK • 20 September 2023, 14:00 • 2 min
Členské štáty rozhodnú, či Ukrajincom predĺžia pobyt v EÚ

Európska komisia v utorok v Bruseli navrhla predĺženie dočasnej právnej ochrany pre ľudí z Ukrajiny do marca 2025. Naposledy ochranu predĺžila v októbri minulého roka, vtedy však súhlas krajín nepotrebovala. O pobyte Ukrajincov sa bude hlasovať prvýkrát od ruskej agresie minulý rok.

slovakia

left justify in out

Eurokomisia chce predĺžiť ľuďom utekajúcim z Uikrajiny pobyt v EÚ až do marca 2025. Týmto krokom chce zabezpečiť istotu a podporu pre viac ako štyri milióny osôb, ktoré využívajú ochranu v členských krajinách EÚ.
EÚ aktivovala smernicu o dočasnej ochrane 4. marca 2022 na základe jednomyseľného rozhodnutia členských štátov a jej platnosť sa automaticky predĺžila o jeden rok. Eurokomisia sa domnieva, že dôvody pre dočasnú ochranu stále pretrvávajú, a preto by sa dočasná ochrana mala predĺžiť ako nevyhnutná a primeraná reakcia na nestabilnú situáciu na Ukrajine, ktorá zatiaľ neumožňuje bezpečný a trvalý návrat osôb využívajúcich dočasnú ochranu v EÚ.
„Európska únia bude stáť na strane Ukrajiny tak dlho, ako to bude potrebné, čo sa prejavilo poskytnutím okamžitého ochranného štatútu pre všetkých, ktorí utekajú pred vojnou v Rusku. Dnes, keď vojna pokračuje, žiadame členské štáty, aby sa opäť spojili a predĺžili dočasnú ochranu o ďalší rok,“ povedal podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas.
Naposledy Únia predĺžila dočasnú ochranu 10. októbra minulý rok, kedy garantovala Ukrajincom prístup na európsky pracovný trh do marca 2024.
Tento krok členské štáty neschvaľovali, európska smernica totiž ráta s tým, že ak členské štáty neodhlasujú jej koniec, môže byť automaticky predĺžená až o rok. Ďalšie predĺženie už musí prejsť aj cez členské štáty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: EURACTIV, Foto: FB
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies