Americký profesor uznáva, že USA v arktickom regióne ďaleko zaostávajú za Ruskom

NETKY.SK • 8 August 2019, 09:04 • 2 min
Americký profesor uznáva, že USA v arktickom regióne ďaleko zaostávajú za Ruskom

O skutočnosti, že za rozvojom Arktídy je boj, v Spojených štátoch hovoria dlho. Washington považuje Moskvu a Peking za hlavných konkurentov.

slovakia

left justify in out

Podľa USA Rusko zvyšuje svoju moc v Arktíde, čím vytvára kontrolu nad kľúčovými námornými trasami, vrátane trasy Severného mora. Poznamenáva sa tiež, že Čína rovnako začala aktívne rozvíjať svoje postavenie v tomto regióne.

 

Washington sa preto rozhodol zlepšiť arktickú stratégiu krajiny. Podľa Hula Brandsa, profesora na Fakulte medzinárodných štúdií na Univerzity Johna Hopkinsa v USA, sa Beringov prieliv môže čoskoro stať Perzským zálivom budúcnosti. Podľa vedca to bude mať obrovský vplyv na medzinárodnú situáciu.

 

Podľa Brandsa Spojené štáty už túto bitku prehrali. Napriek tomu, že americké úrady chápu význam tohto regiónu, nesnažia sa vyčleniť peniaze na jeho rozvoj. Je potrebné poznamenať, že v Arktíde majú štáty iba dva ľadoborce, ktoré mali byť už dávno vymenené. Rusko tu má 14 ľadoborcov a 6 arktických základní a investície do rozvoja oblasti pokračujú. Ani Čína sa nemôže porovnávať s Ruskom v špecializovanom vybavení v regióne.

 

Aby USA začali Rusko pri rozvoji Arktídy dobiehať, bude si to vyžadovať veľa peňazí a veľa času. Okrem toho profesor Brands zaznamenal problémy v dialógu so spojencami o tejto otázke.     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies