Čínsky vedec získal ocenenie za inovácie v transplantácii a bunkovej terapii. Ide zatiaľ o najlepšie liečebné účinky na svete

NETKY.SK • 26 Február 2024, 10:15 • 2 min
Čínsky vedec získal ocenenie za inovácie v transplantácii a bunkovej terapii. Ide zatiaľ o najlepšie liečebné účinky na svete

Čínsky vedec Huang Xiaojun získal najvyššie medzinárodné ocenenie za svoju prelomovú prácu známu ako Pekingský protokol v oblasti transplantácie a bunkovej terapie.

slovakia

left justify in out

Uznávaný profesor, akademik Čínskej akadémie inžinierstva a riaditeľ Ústavu hematológie na Pekinskej univerzite získal počas stretnutia Tandem 2024 prestížne výročné ocenenie Centra pre medzinárodný výskum transplantácie krvi a kostnej drene (CIBMTR) Distinguished Service Award.

Toto podujatie slúži ako platforma pre popredných svetových odborníkov, ktorí sa spoločne podelia o zásadné poznatky venované zlepšeniu a zachovaniu života jednotlivcov, ktorí zápasia s poruchami krvi.

"Som hlboko poctený," povedal Huang vo svojom príhovore. "Chcem povedať, že toto ocenenie je nielen veľkou poctou pre mňa, ale aj potvrdením môjho tímu a ešte väčším podnetom pre rýchly rozvoj transplantácie krvotvorných kmeňových buniek v Číne."

Huang zaviedol sériu kľúčových techník haploidentickej transplantácie bez T-buniek, ktoré sa postupne vyvinuli do nového Pekinského protokolu založeného na G-CSF/ATG, čím sa zvýšila trojročná miera prežitia z približne 20 % na približne 70 % pri haploidentickej transplantácii pri liečbe leukémie, uviedol Michael Verneris, predseda poradného výboru CIBMTR.

Verneris taktiež dodal, že techniky Pekinského protokolu boli prijaté vo viac ako 190 centrách v Číne, čo viedlo k výraznému zvýšeniu počtu haploidentických transplantácií z takmer nulového na 65 % do roku 2022. Protokol sa rozšíril aj do krajín, ako je Južná Kórea, Taliansko a Francúzsko.

"V súčasnosti je (Pekinský protokol) najrozšírenejším systémom haplo-HSCT s najlepším liečebným účinkom na celom svete," uviedol expert CIBMTR a dodal, že Huang tiež významne prispel k podpore globálnej spolupráce v tejto oblasti.

"Toto ocenenie ma povzbudí k tomu, aby som viac prispieval k podpore rozvoja hematológie v Číne a tiež k podpore spolupráce medzi Čínou a svetom v budúcnosti," povedal Huang.

CIBMTR, ktorá bola pôvodne založená v roku 1972, spolupracuje s celosvetovou vedeckou komunitou na rozvoji transplantácie krvotvorných buniek (HCT) a bunkovej terapie na celom svete s cieľom zvýšiť prežívanie a zlepšiť kvalitu života pacientov, uvádza sa na jej webovej stránke.

Tandemové stretnutia 2024, ktoré sa konali 21. až 24. februára a ktoré spoluorganizovali Americká spoločnosť pre transplantácie a bunkovú terapiu a CIBMTR, prilákali niekoľko tisíc lekárov, výskumníkov a zdravotníckych pracovníkov z celého sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies