Lyžička medu pred spaním dokáže oveľa viac než len upokojiť nervy

NETKY.SK • 11 Február 2019, 18:24 • 2 min
Lyžička medu pred spaním dokáže oveľa viac než len upokojiť nervy

Väčšina ľudí vie, že med je skvelý pomocník pri prechladnutí a kašli. Veľa žien ho tiež používa ako skrášľujúci prostriedok na pokožku do rôznych masiek. Med má rad ďalších super vlastností, o ktorých ste možno ani nepočuli. Odborníci došli k záveru, že konzumácia jednej jedinej lyžičky medu pred spaním dokáže s naším telom tieto divy!

slovakia

left justify in out

Med je jediná potravina na svete, ktorá sa nepokazí! Dokáže konzervovať aj to, do čoho je pridaný. A okrem toho obsahuje veľa zdraviu prospešných látok. Prečo ho konzumovať a prečo hlavne pred spaním?

 

Lepší spánok

 

Mnohí si určite pamätajú, že im kedysi dávala mamička pred spaním teplé mlieko s medom, aby lepšie zaspali. A neboli to len nezmyselné návyky. Med totiž obsahuje látku tryptofán, čo je hormón, ktorý dáva telu signál, že je čas ísť spať.

 

Hoci naše telo potrebuje túto aminokyselinu, nevyrába si ju prirodzene, ale musí ju získať prostredníctvom potravín. Trebárs medu.

 

Ak sa v noci často prebúdzate, je to kvôli tomu, že mozog potrebuje počas spánku glykogén, a ak ho máte nedostatok, začnú sa tvoriť stresové hormóny kortizol a adrenalín. Táto kombinácia vám potom nedovolí znova zaspať. Práve med obsahuje glykogén, preto ho konzumujte pred spaním.

 

Zníženie krvného tlaku

 

Vysoký krvný tlak je faktorom, ktorý prispieva k zvýšenému riziku vzniku srdcových ochorení. Udržať si krvný tlak v norme by teda malo byť vaším cieľom.

 

Med obsahuje antioxidačné látky, pri ktorých bolo preukázané, že znižujú krvný tlak. Vďaka acetylcholínu pôsobí pozitívne na prekrvenie ciev, posilňuje srdce a znižuje tlak. Jedna lyžička medu pred spaním by teda mala účinne fungovať ako prevencia.

 

img

 

Posilnenie imunitného systému

 

Med je bohatý na antioxidanty a antibakteriálne látky, ktoré napomáhajú pri posilnení imunitného systému. Posilňujú teda boj s infekciami spôsobenými baktériami, vírusmi a hubami. Ak budete pravidelne pred spaním užívať med, môžete chorobám predchádzať. Med je účinný najmä ako prevencia pred angínami, nachladnutím, zápalom priedušiek či nádchou. Vďaka látkam, ktoré obsahuje (vitamíny A, C, B1, B2, B6, B12, D, K, E, vápnik, draslík, fosfor, materská kašička), posilňuje imunitu.

 

Spaľovanie tukov

 

Hoci je med skutočne veľmi sladký, podľa britských dietológov lyžička medu pred spaním naštartuje organizmus tak, že začne okamžite spaľovať tuky.

 

Vraj tiež funguje ako prevencia proti závislosti na sladkom. Nutričný ​​poradca Mike McInnes tvrdí, že keď pred spaním zjete lyžičku medu, aktivujú sa mechanizmy v mozgu, ktoré vašu chuť na sladkosti úplne utlmia.

 

Hovorí tiež, že cukry v mede sa správajú inak ako biely cukor, navyše po konzumácii medu nedôjde k zvýšeniu hladiny glukózy v krvi, ale k zníženiu. Keď si teda dáte lyžičku medu pred zaspaním, mozog nezažíva stres a začne spaľovať tuky.

 

Dlhšie bez vrások?

 

Najlepší spôsob, ako spomaliť starnutie, je konzumovať zdroje antioxidantov. A tých je med skutočne plný. Naviac má hydratačné účinky, takže keď si ho aplikujete na pokožku najmä pred spaním, budete tak bojovať proti starnutiu - a veľmi úspešne. 

 

Med obsahuje polyfenoly, čo sú látky, ktoré pôsobia ako antioxidanty zabraňujúce pôsobeniu negatívnych dôsledkov stresu v ľudskom tele. Med je teda okrem iného výborný pomocník v boji s depresiami a úzkosťou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona