V Brazílii hrozí pretrhnutie ďalších dvoch hrádzí, stovky ľudí musia evakuovať

NETKY.SK • 9 Február 2019, 00:15 • 2 min
V Brazílii hrozí pretrhnutie ďalších dvoch hrádzí, stovky ľudí musia evakuovať

BOGOTA - Brazílske úrady nariadili v piatok evakuovať približne 700 obyvateľov, ktorí žijú neďaleko dvoch hrádzí na juhovýchode Brazílie, kde sa pred dvoma týždňami pretrhla iná zberná priehrada s banským kalom. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie ťažobných spoločností, ktoré ich vlastnia.

slovakia

left justify in out

Najväčšia brazílska ťažobná spoločnosť Vale uviedla, že na základe nariadenia štátnej ťažobnej agentúry evakuuje približne 500 ľudí v okolí priehrady ležiacej neďaleko mesta Belo Horizonte v štáte Minas Gerais. Dodala, že ide o preventívne opatrenie po tom, ako konzultačná firma Walm zamietla dať vyhlásenie o stabilite hrádze.

 

 

Ďalších zhruba 200 osôb žijúcich pri inej priehrade v rovnakom štáte zasa evakuuje najväčšia svetová oceliarska spoločnosť ArcelorMittal.

 

Zberná priehrada pri bani na ťažbu železnej rudy sa pretrhla 25. januára pri meste Brumadinho v Minas Gerais na juhovýchode Brazílie. Lavína bahenného odpadu z bane po tom, ako sa pretrhla priehrada s banským kalom, pochovala najmenej 157 ľudí. Záchranári stále pátrajú po 182 nezvestných. Vlastníkom bane i pretrhnutej priehrady bola spomínaná spoločnosť Vale.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies