Čínsky premiér: Stabilné euro je v záujme Pekingu aj sveta

NETKY.SK • 27 Máj 2013, 10:47 • 2 min
Čínsky premiér: Stabilné euro je v záujme Pekingu aj sveta

BERLÍN - Stabilita eura je v najlepšom záujme Číny aj celého sveta. Povedal to v nedeľu čínsky premiér Li Kche-čchiang na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Obaja tiež podporili voľný obchod a vyzvali na ukončenie hroziacich obchodných sporov.

slovakia

left justify in out

"Stáli sme pri Európe počas krízy a dúfame, že Európska únia dokáže prekonať tieto menové ťažkosti. Dúfame, že eurozóna si udrží stabilitu. Už v minulosti som povedal, že Čína je pripravená pomôcť. Je to vzájomne prospešné. Ak Európa prosperuje, je to dobré pre Európu, ako aj pre rozvoj Číny. A to je dobré pre celý svet," povedal novinárom Li. 

Merkelová vyhlásila, že Berlín spraví všetko pre to, aby sa v súčasnosti hroziace obchodné spory nevyhrocovali. "Nemyslíme si, že spor nám pomôže. Nemecko urobí všetko pre to, aby sa nezaviedlo trvalé dovozné clo a pokúsime sa veci vyjasniť čo najrýchlejšie," prisľúbila nemecká kancelárka. 

EÚ obviňuje Čínu z dumpovania cien solárnych panelov a telekomunikačnej techniky a vytláčania európskych výrobcov z trhu. Peking to však ostro odmieta a pohrozil odvetnými opatreniami, ak Brusel spor ponesie až pred Svetovú obchodnú organizáciu. Cieľom návštevy čínskeho premiéra Li v Európe je podľa jeho slov prehĺbenie bilaterálnej spolupráce s Nemeckom a EÚ. Únia je pritom najvýznamnejším obchodným partnerom Číny a pre Európu je Čína druhou hneď po USA. Čínski výrobcovia do EÚ v minulom roku vyviezli tovar a služby za 290 mld. eur, opačným smerom pretieklo 144 mld. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies