Čínske štátne médiá odsúdili tzv. kultúrnu revolúciu Mao Ce-tunga

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 09:15 • 2 min
Čínske štátne médiá odsúdili tzv. kultúrnu revolúciu Mao Ce-tunga

PEKING - Čínske oficiálne médiá dnes opätovne potvrdili dlhodobý postoj vládnucej komunistickej strany ohľadom tzv. kultúrnej revolúcie, ktorú strana považuje za katastrofálnu chybu. V pondelok, na ktorý pripadlo 50. výročie začiatku tohto hnutia, však Peking nevydal nijaké vyjadrenie, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Stranícky denník Žen-min ž'-pao presne o polnoci z pondelka nadnes publikoval na svojej webovej stránke príspevok, v ktorom jasne vyzdvihuje rozhodnutie strany z roku 1981. Strana vtedy odsúdila tento krvavý politický prevrat, za ktorým stál bývalý čínsky vodca Mao Ce-tung, snažiaci sa tak dosiahnuť v krajine rovnostárstvo.

 

"Naša strana už dlhodobo zastáva oficiálny postoj ohľadne statočného priznania si, korektnej analýzy a neoblomnej nápravy chýb osobností nášho vedenia," uvádza sa v predmetnom príspevku.

 

Strana dlhodobo potláčala akúkoľvek diskusiu o tomto pohnutom období, obávajúc sa, že by to mohlo podkopať jej oprávnenosť vládnuť.

 

Rezolúcia Komunistickej strany Číny z roku 1981 "o kultúrnej revolúcii (ako katastrofe) obstála v skúške času a zostáva neotrasiteľne vedeckou a autoritatívnou," píše sa ďalej v novinovom článku.

 

Terajší čínsky prezident Si Ťin-pching od svojho nástupu do funkcie hlavy štátu v roku 2013 často zmieňuje Maa, čo vyvoláva kritiku zo strany čínskych liberálov a politických oponentov.

 

Kultúrnu revolúciu - desať rokov trvajúcu iniciatívu - spustil Mao v máji 1966 vyhlásením, že do vlády a spoločnosti sa infiltrovali buržoázne prvky, ktoré musia byť vykorenené triednym bojom.

 

Na prvých zhromaždeniach sa zúčastňovali väčšinou študenti. Čoskoro vstúpili do politického boja i robotníci, vojaci a vládni činitelia. Stranícke vedenie vyzvalo ľud, aby "rozdrvil tých, čo sa vydávajú po kapitalistickej ceste".

 

Počas revolúcie bolo zavraždených 1,5-1,8 milióna ľudí, často pri verejnom lynčovaní. Mnoho osôb označených za triednych nepriateľov spáchalo samovraždu, prenasledovaných bolo najmenej 36 miliónov Číňanov.

 

Kultúrna revolúcia sa v Číne skončila Maovou smrťou v roku 1976.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies