Čínska ekonomika sa vyhne 'tvrdému pristátiu', tvrdí prezident

NETKY.SK • 22 Október 2015, 07:13 • 2 min
Čínska ekonomika sa vyhne 'tvrdému pristátiu', tvrdí prezident

LONDÝN - Čínska ekonomika sa vyhne "tvrdému pristátiu". Vyhlásil to dnes počas návštevy v Británii čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý zároveň priznal, že druhé najväčšie svetového hospodárstvu spomaľuje. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Čínski lídri sa už mesiace snažia ubezpečiť nervózne globálne trhy, že majú vývoj ekonomiky pod kontrolou. Trhmi totiž v lete otriasla nečakaná devalvácia čínskej meny a pád čínskych akcií.

 

Si Ťin-pching tiež uviedol, že čínska ekonomika po dekádach prudkého rastu vstupuje do "nového normálu" podobne ako iné transformujúce sa ekonomiky. Čína sa však prispôsobila, vybudovala si odolnosť a dokáže sa vyrovnať so spomaľovaním hospodárstva.

 

"Čínske hospodárstvo si udrží dynamiku," povedal čínsky prezident Si Ťin-pching na stretnutí s poprednými podnikateľmi v sídle londýnskeho starostu. Dodal, že čínske hospodárstvo je stabilné aj vďaka úsiliu vlády o stabilizáciu jeho rastu. Peking bude podľa jeho slov rád, keď čínska ekonomika tento rok vzrastie o 7 %.

 

V 3. kvartáli 2015 sa však medziročné tempo rastu čínskeho hospodárstva spomalilo na 6,9 % a prvýkrát od globálnej finančnej krízy kleslo pod hranicu 7 %. To zvyšuje tlak na Peking, aby znova zredukoval kľúčové úrokové sadzby a prijal ďalšie opatrenia na podporu hospodárstva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies