Čínska centrálna banka znižuje úroky

NETKY.SK • 19 November 2015, 14:39 • 2 min
Čínska centrálna banka znižuje úroky

PEKING - Čína znižuje úroky pri pôžičkách, ktoré komerčným bankám poskytuje v rámci pohotovostnej úverovej linky. S účinnosťou od piatka v rámci tejto linky redukuje jednodňovú úrokovú sadzbu na 2,75 % z doterajších 4,5 % a sedemdňovú sadzbu na 3,25 % z 5,5 %. Centrálna banka, ktorá o tom informovala vo štvrtok, tak podniká ďalší krok na podporu spomaľujúcej sa ekonomiky krajiny.

slovakia

left justify in out

Li Huiyong, ekonóm spoločnosti Shenyin & Wanguo Securities, uviedol, že redukcia úrokov v rámci pohotovostnej úverovej linky signalizuje ďalšie uvoľnenie menovej politiky v budúcnosti. Očakáva, že centrálna banka Číny v najbližších dvanástich mesiacoch zredukuje svoju hlavnú úrokovú sadzbu o 25 až 50 bázických bodov a zároveň zníži povinné rezervy bánk.

 

Čínska ekonomika v treťom kvartáli medziročne posilnila o 6,9 %, čiže tempo je rastu kleslo pod hranicu 7 % prvýkrát od globálnej finančnej krízy. Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) očakáva, že za celý tento rok čínsky hrubý domáci produkt posilní o 6,8 %. OECD zároveň predpokladá, že v budúcom roku sa hospodársky rast krajiny spomalí na 6,5 % a v roku 2017 ekonomika Číny posilní ešte menej, a to o 6,2 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies