Číňania nečakane stiahli ponuku na prevzatie hotelovej siete Starwood

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 16:56 • 2 min
Číňania nečakane stiahli ponuku na prevzatie hotelovej siete Starwood

PEKING/NEW YORK - Čínska poisťovacia spoločnosť Anbang stiahla svoju ponuku na prevzatie americkej hotelovej siete Starwood Hotels, pričom ako dôvod uviedla "rôzne trhové faktory".

slovakia

left justify in out

Ukončila tak tri týždne trvajúci súboj s hotelovým reťazcom Marriott, ktorému sa teraz otvára priestor na dokončenie prevzatia siete Starwood, čo plánoval od novembra minulého roka. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

 

Čínska spoločnosť uviedla, že čo sa týka ponuky na prevzatie siete Starwood Hotels & Resorts Worldwide, v tomto procese už pokračovať nebude. Len pred pár dňami pritom konzorcium na čele so spomínanou spoločnosťou zvýšilo ponuku na viac ako 14 miliárd USD (12,25 miliardy eur), keď za akciu siete Starwood Hotels ponúklo 82,75 USD v hotovosti. Reagovalo tak na novú ponuku reťazca Marriott z minulého týždňa, ktorý ju zvýšil na 13,6 miliardy USD.

 

Vo štvrtok (31. 3.) však firma Anbang oznámila, že najskôr chcela využiť príležitosť, ktorú ponúka sieť Starwood, nakoľko je to značka vysokej kvality, "no po zvážení viacerých trhových faktorov" sa konczorcium rozhodlo ponuku stiahnuť. Podľa analytikov tak Číňania pravdepodobne urobili pre možný nesúhlas regulačných úradov.

 

Vedenie Starwood Hotels so sídlom v Stamforde (Connecticut) následne oznámilo, že bude podporovať ponuku siete Marriott. Tá pôvodne ponúkla za Starwood v hotovosti a formou výmeny akcií 12,2 miliardy USD. Ale minulý týždeň ju po tlaku zo strany konzorcia na čele s firmou Anbang navýšila.

 

Ak by Číňania dotiahli ponuku do konca, bola by to najväčšia čínska akvizícia na území USA. Teraz sa očakáva, že prevzatie siete Starwood dokončí reťazec Marriott, ktorý tak plánoval urobiť v polovici tohto roka. Akcionári spoločnosti Starwood by o akvizícii mali hlasovať 8. apríla.

 

Ak všetko pôjde podľa plánu, čoskoro vznikne najväčšia hotelová sieť na svete, ktorá bude prevádzkovať 5500 hotelov s počtom viac než 1,1 milióna izieb. Starwood Hotels prevádzkuje hotely pod značkami ako Le Meridien, Westin, Sheraton a St. Regis, zatiaľ čo Marriott International okrem rovnomennej značky kontroluje aj značky ako Marriott's Courtyard, Ritz-Carlton či Fairfield Inn.

 

(1 EUR = 1,1432 USD)

 

 

2 3 20 dan zll

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies