Čína zvyšuje počet hliadok v blízkosti taiwanského súostrovia Kinmen po smrti dvoch rybárov po prenasledovaní pobrežnou strážou

NETKY.SK • 19 Február 2024, 15:17 • 2 min
Čína zvyšuje počet hliadok v blízkosti taiwanského súostrovia Kinmen po smrti dvoch rybárov po prenasledovaní pobrežnou strážou

KINMEN - Čína posilňuje hliadky vo vodách pri pobreží taiwanského súostrovia Kinmen, niekoľko dní po tom, čo sa dvaja z jej rybárov utopili po tom, čo ich prenasledovala taiwanská pobrežná stráž, ktorá loď obvinila z nepovoleného vniknutia na jej územie.

slovakia

left justify in out

Divízia Fujian čínskej pobrežnej stráže bude pravidelne monitorovať vody pri južnom pobreží mesta Xiamen – niekoľko kilometrov od Kinmenu – s cieľom posilniť námorné vymáhanie práva, uviedol v nedeľu hovorca pobrežnej stráže Gan Yu.

Rybári z Taiwanu a Číny sa pravidelne plavia po tomto úseku vody, ktorý zaznamenal nárast napätia, keďže počet čínskych plavidiel – vrátane bagrov na piesok a rybárskych člnov – sa v oblasti výrazne zvýšil.

Obyvatelia Kinmenu sa sťažovali na hluk a zvukové znečistenie z plavidiel, ako aj na straty na živobytí pri rybolove.

Úmrtia rybárov sú nezvyčajné napriek úrovni čínskej aktivity vo vodách blízko Kinmenu, ktorý je bližšie k Číne ako k hlavnému ostrovu Taiwanu. Čína si nárokuje celý samosprávny Taiwan ako súčasť svojho územia.

V stredu taiwanská pobrežná stráž uviedla, že dvaja zo štyroch čínskych rybárov zomreli po prevrátení ich člna. Uviedla, že ich loď lovila asi jednu námornú míľu od súostrovia Kinmen, ktoré Taiwan vyhlásil za zakázanú oblasť. Ďalší dvaja preživší zostávajú v taiwanskej väzbe.

Čína zúrivo odsúdila a obvinila Taiwanskú vládnucu Demokratickú pokrokovú stranu zo smrti rybárov. Tiež sa v ňom uvádzalo, že nič také ako „obmedzené“ vody neexistuje.

Taiwan uviedol, že prebieha vyšetrovanie a jeho Rada pre záležitosti pevniny uviedla, že komunikujú s čínskymi úradmi.

 

Čínsky úrad pre záležitosti Taiwanu v nedeľu prisľúbil ďalšie opatrenia bez toho, aby objasnil ďalšie podrobnosti.

„Pevninská časť si vyhradzuje právo podniknúť ďalšie kroky a všetky dôsledky bude znášať Taiwan,“ povedal Zhu Fenglian, hovorca Úradu pre záležitosti Taiwanu.

Taiwan sa oddelil od Číny počas občianskej vojny v roku 1949, ale Peking naďalej považuje ostrov s 23 miliónmi obyvateľov s jeho high-tech ekonomikou za čínske územie a zvyšuje svoju hrozbu, že to v prípade potreby dosiahne vojenskou silou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Independent / Huizhong Wu, Foto: Independent (na titulnej foto rybári z Taiwanu a Číny)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies