Slovákov čakajú vyššie prídavky na dieťa i rodičovský príspevok

NETKY.SK • 27 September 2021, 12:14 • 2 min
Slovákov čakajú vyššie prídavky na dieťa i rodičovský príspevok

BRATISLAVA - Rodičovský príspevok by sa mal od nového roka vyšplhať na 280 eur.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR plánuje v budúcom roku zvýšiť prídavky na dieťa z aktuálnych 25,50 eura na 25,88 eura a rodičovský príspevok z tohtoročných 275,90 eura na 280 eur mesačne. Vyplýva to z predbežných informácií, ktoré sú zverejnené na portáli Slov-lex.sk.

 

img

 

Od 1. januára budúceho roka navrhuje rezort práce upraviť sumu rodičovského príspevku na 280 eur mesačne a sumu rodičovského príspevku v prípade, že sa oprávnenej osobe na dieťa, na ktoré poberá rodičovský príspevok, poskytovalo materské na sumu 383,80 eura mesačne (tento rok je to 378,10 eura).

 

Prečítajte si tiež: Predstavitelia V4 diskutovali o budúcnosti Európy. Slovensko zastupoval Gábor Grendel

 

Ministerstvo tiež navrhuje od nového roka upraviť sumu prídavku na dieťa na 25,88 eura mesačne a sumu príplatku k prídavku na dieťa na 12,14 eura mesačne. "Zároveň sa s účinnosťou od 1. januára 2022 navrhuje zvýšenie sumy, o ktorú sa zvýši prídavok na dieťa za kalendárny mesiac, v ktorom nezaopatrené dieťa prvýkrát nastúpilo do prvého ročníka základnej školy, na sumu 106,33 eura mesačne," skonštatovalo ministerstvo v predbežnej informácii. V tomto roku vyplácali rodičom prvákov 104,76 eura.

 

img

 

Minister Milan Krajniak sa minulý týždeň zúčastnil na Budapeštianskom demografickom summite. Na fóre sa od roku 2015 každé dva roky stretávajú politici, predstavitelia cirkví, odborníci, zástupcovia médií a vedy, aby diskutovali o hlavných problémoch, ktoré postihujú rodiny.

 

Možno vás zaujme: Kollára hnevajú drahšie potraviny a energie. Nechce, aby ľudia živorili

 

Krajniak predstavil opatrenia, ktorých cieľom je pomáhať eliminovať ohrozenie rodín chudobou alebo vylúčením počas materstva, rodičovstva či staroby. "Nie, v Európe nie je iba jeden názor na právo na tehotenstvo pre mužov, na LGBTI, na gender politiku. My sme presvedčení, že prioritne máme podporovať rodinu tvorenú otcom, mamou a deťmi. Takto máme čeliť demografickej kríze, a nie podporou imigrácií z iných kontinentov do Európy," napísal minister na sociálnej sieti po summite.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona