Vysoké Tatry sú v tomto rovnaké ako Gelnica. V čom pomôže varovný systém?

NETKY.SK • 7 Október 2020, 11:14 • 2 min
Vysoké Tatry sú v tomto rovnaké ako Gelnica. V čom pomôže varovný systém?

V pokračovaní seriálu o kvalite slovenskej pitnej vody prinášame pohľad zo strany vodárenskej spoločnosti pôsobiacej v regióne našich veľhôr.

slovakia

left justify in out

Voda v podtatranskom regióne je z hľadiska tvrdosti rôzna. „Jednotlivé oblasti sa líšia svojimi parametrami. Vysoké Tatry a okolie Gelnice majú mäkkú vodu, Poprad, Stará Ľubovňa, Spišská Nová Ves a Zamagurie - stredne tvrdú vodu a prevádzkujeme tiež lokality, kde sa nachádza pomerne tvrdá voda – je to okolie Levoče a obec Spišská Teplica,“ prezradila Božena Dická.

 

 

Rozbory

Často diskutovanou otázkou v otázke pitnej vody je potrubie, ktorým je privádzaná ku konečným spotrebiteľom. Hovorkyňa PVPS upozornila, že laboratórne rozbory vody z verejnej siete sú robené podľa zákonných príkazov. „Vo vodovodnej sieti, ktorú prevádzkuje PVPS, a.s., voda vyhovuje legislatívnym podmienkam, ktorými sa ustanovujú podrobnosti o kvalite pitnej vody,“ vysvetlila.

 

Potrubie

Žiadny prípad, ktorý by v regióne naznačoval nevyhovujúce potrubie, nespozorovali. „V našich oblastiach nezaznamenávame prípady, že by sa vo verejnom vodovode z materiálu potrubia dostávali negatívne látky do pitnej vody,“ poznamenala hovorkyňa Podtatranskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti.

 

 

Náhrada

V súčasnosti ani pitná voda v tomto regióne nie je zasiahnutá negatívnymi stránkami banskej činnosti. Zdôraznila, že kvalitu neustále kontrolujú. „Ak by napr. určitý vodný zdroj vykazoval zhoršené kvalitatívne ukazovatele, musí sa nahradiť iným vyhovujúcim vodným zdrojom,“ zdôraznila.

 

Dostatočné normy

Tlačová hovorkyňa PVPS sa vyjadrila aj k otázke dostatočnosti legislatívnych noriem, ktoré určujú povinnosti dodávateľov vody. „Limity, ktoré sú nastavené pre pitné vody v zmysle Vyhlášky Ministerstva zdravotníctva č.247/2017, sú dostatočné na to, aby chránili zdravie ľudí a vyhovovali požiadavkám na zásobovanie pitnou vodou,“ uzavrela Božena Dická.

 

 

Informovanie ľudí

Aj politici, ktorí vytvárajú zákony, začínajú tému kvality pitnej vody brať stále vážnejšie. Podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky Gábor Grendel sa chce predovšetkým snažiť o takú vodnú politiku, aby už nedochádzalo k znečisťovaniu vôd. „Budem podporovať transparentné informovanie verejnosti o kvalite podzemných vôd zverejňovaním kompletných analýz kvality vody,“ povedal.

 

Varovný systém

Poslanec za OĽANO pripomenul, že vláda prijala záväzok vytvoriť informačný hydrogeologický varovný systém. Ten by mal byť nápomocný poskytnutím kľúčových údajov o kvalite podzemnej vody. „Podporím zavedenie povinnosti dodávateľa vody pre ľudskú spotrebu predložiť spotrebiteľovi raz ročne samostatné úplné analýzy dodávanej pitnej vody na zdroji,“ dodal Grendel.

 

Prečítajte si aj o kvalite pitnej vody v Bratislave a okolí, ako aj o vysoko kvalitnej pitnej vode na Orave.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies