Čína zakázala svojim aerolíniám, aby v EÚ platili za emisie

NETKY.SK • 7 Február 2012, 08:13 • 2 min
Čína zakázala svojim aerolíniám, aby v EÚ platili za emisie

na zakázala svojim aerolíniám, aby v EÚ platili za emisie - Doprava Čína sa postavila proti Európskej únii (EÚ). Peking totiž zakázal svojím aerolíniám, aby sa podieľali na obchode s emisiami.

slovakia

left justify in out

img

Čína sa postavila proti Európskej únii (EÚ). Peking totiž zakázal svojím aerolíniám, aby sa podieľali na obchode s emisiami. V prípade porušenia nariadenia im hrozia pokuty alebo aj zákaz lietania.
      Na príkaz vlády čínsky letecký dohľad CAAC dnes zakázal domácim aerolíniám, aby platili nové poplatky. Predpisy týkajúce sa zapojenia leteckej dopravy do obchodovania s emisiami "odporuje základným ustanoveniam rámcovej dohody OSN o klimatických zmenách a medzinárodným smerniciam pre leteckú dopravu," uvádza sa vo vyhlásení CAAC.
      Od januára 2012 si musia všetky letecké spoločnosti v rámci úniového obchodného systému s emisiami kúpiť certifikáty na emitovanie kysličníka uhličitého, ku ktorému prichádza pri štartoch a pristátiach v Európe. Aerolínie, ktoré to neurobia, musia počítať s pokutami alebo zákazom lietať na európske letiská.
      Podľa čínskych výpočtov by domáce spoločnosti úniový obchod s emisiami stál tento rok približne 120 miliónov USD (91,2 milióna eur). Tieto náklady by sa mohli do roka 2020 dokonca strojnásobiť.
      Okrem Číny sa proti úmyslu EÚ postavila aj americká organizácia leteckej dopravy a spoločnosti American Airlines a United Continental. Na začiatku decembra 2011 však neuspeli so žalobou na Európskom súdnom dvore.
      Bojkot Číny nebude mať bezprostredný vplyv na leteckú dopravu, keďže aerolínie musia začať hlásiť objem emisií až od roku 2013.

Zdroj: TASR/Der Spiegel



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies