Čína varuje pred "výbušnou" situáciou na Kórejskom polostrove

NETKY.SK • 8 Marec 2016, 08:36 • 2 min
Čína varuje pred "výbušnou" situáciou na Kórejskom polostrove

PEKING - Čína dnes kritizovala USA v súvislosti s napätím na Kórejskom polostrove a v Juhočínskom mori. Vzhľadom na súčasné manévre USA a Južnej Kórei a nové hrozby Severnej Kórei preventívnym jadrovým úderom varoval čínsky minister zahraničných vecí Wang I pred "výbušnou" situáciou a vyzval všetky strany na zdržanlivosť.

slovakia

left justify in out

"Ak sa napätie vymkne spod kontroly, bola by to katastrofa pre všetky strany," povedal Wang I na tlačovej konferencii v Pekingu.

 

Čína sa podľa neho nebude nečinne prizerať narušovaniu stability na Kórejskom polostrove. Zdôraznil, že všetky strany by sa mali vyvarovať krokov, ktoré by situáciu zhoršili. Vyzýva na to aj rezolúcia OSN prijatá po nedávnom vypustení severokórejskej rakety dlhého doletu. Rezolúcia tiež podporuje diplomatické riešenie prostredníctvom šesťstranných rozhovorov so Severnou Kóreou, pripomenul Wang I. Tie sú však zmrazené od roku 2009.

 

Na margo sporu o ostrovy v Juhočínskom mori, kde sa nachádzajú veľké náleziská surovín a vedú tadiaľ významné námorné trasy, Wang I povedal, že sú "integrálnou" súčasťou čínskeho územia, ktoré musí brániť každý Číňan. "Sloboda navigácie neznamená, že si môžu robiť, čo chcú," reagoval šéf čínskej diplomacie na skutočnosť, že americké vojnové lode nedávno preplávali v tesnej blízkosti ostrovov.

 

Wang I obhajoval budovanie vojenskej infraštruktúry na sporných ostrovoch. Čína len uplatňuje svoje "právo na sebaobranu" a nemôže byť obviňovaná z militarizácie. Tá sa viac týka iných krajín. Wang I tiež ostro kritizoval Filipíny, ktoré sa kvôli územnému sporu obrátili na Medzinárodný rozhodcovský súd v Haagu. Čína jeho jurisdikciu neuznáva.

 

Juhočínske more leží medzi Čínou, Vietnamom, Malajziou a Filipínami. Prechádza tadiaľ tretina globálnej nakladanej lodnej dopravy. Čína si robí nároky na 90 percent z 3,5 milióna metrov štvorcových územia, vrátane ostrovov a útesov, ktoré sa nachádzajú viac ako 800 kilometrov od Číny, ale len asi 220 kilometrov od filipínskeho pobrežia. Nároky však vznášajú aj Vietnam, Taiwan, Malajzia, Filipíny a Brunej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies