Čína sa stala najväčším dovozcom ropy na svete, z prvého miesta vytlačila USA

NETKY.SK • 10 Október 2013, 15:53 • 2 min
Čína sa stala najväčším dovozcom ropy na svete, z prvého miesta vytlačila USA

WASHINGTON - Čína vytlačila Spojené štáty z prvého miesta v rebríčku najväčších čistých dovozcov ropy na svete. Ukázali to údaje za september, ktoré zverejnili USA. Ako dodali, dôvodom je pokračovanie rýchleho rastu čínskej ekonomiky, ako aj predaja áut. Informoval o tom server BBC.

slovakia

left justify in out

Podľa najnovších údajov amerického Federálneho úradu pre energetiku (EIA) v septembri bola spotreba ropy v Číne v porovnaní s produkciou o 6,3 milióna barelov denne vyššia (1 barel = 159 litrov). Na porovnanie, v USA bola spotreba vyššia o 6,1 milióna barelov denne.

Okrem rastu ekonomiky a zvyšovania predaja áut sa pod tento výsledok podpísalo aj obmedzenie produkcie ropy v ázijskej krajine v dôsledku záplav v minulých mesiacoch. Čína tak musela na vykrytie rastúceho dopytu po rope zvýšiť jej dovoz. Tento trend však bude podľa EIA pokračovať aj v roku 2014.

Spojené štáty spotrebovali v septembri denne asi 18,6 milióna barelov ropy, zatiaľ čo v prípade Číny to bolo približne 10,9 milióna barelov/deň. USA sú však schopné svoj dopyt do veľkej miery vykrývať ťažbou z bridlíc, čo Čína v najbližších rokoch nebude podľa ekonómov schopná napodobniť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies