Čína prvýkrát našla živý vírus COVID-19 na obale chladenej tresky

NETKY.SK • 19 Október 2020, 12:17 • 2 min
Čína prvýkrát našla živý vírus COVID-19 na obale chladenej tresky

PEKING - Odborníci z Čínskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb našli prvý raz na svete živý vírus COVID-19 na obaloch mrazených morských plodov, informovalo centrum.

slovakia

left justify in out

Odborníci získali živý vírus z pozitívnej vzorky odobratej z vonkajšieho obalu dovezenej mrazenej tresky počas epidemiologického vyšetrovania príčin prepuknutia koronavírusu v Qingdao.

 

„Toto je prvý prípad extrakcie živého vírusu z pozitívnej vzorky odobratej z balenia mrazených potravín na svete a tiež potvrdil, že kontakt so živým vírusom na obale môže viesť k infekcii,“ uvádza sa vo vyhlásení na webovej stránke centra.

 

Rezort vysvetlil, že týmto spôsobom sa po prvýkrát mimo laboratória preukázalo, že za osobitných podmienok prepravy mrazených výrobkov môže vírus SARS-CoV-2 na obaloch prežiť ešte dlho. Za určitých podmienok môže nechránený kontakt s povrchom produktu, na ktorom je živý vírus, viesť k infekcii. Rizikovou skupinou sú pracovníci, ktorí prichádzajú do styku s mrazenými výrobkami.

 

img

 

Centrum zároveň zaznamenalo malé riziko infekcie týmto spôsobom, pretože predtým čínski špecialisti nikdy nedokázali extrahovať živý vírus z pozitívnych vzoriek odobratých z balení mrazených výrobkov.

 

„Aktuálny výskum naznačuje, že COVID-19 nie je vírus prenášaný jedlom a neexistujú žiadne prípady infekcie konzumáciou potravy. Doteraz tiež nedošlo k žiadnym prípadom infekcie kontaktom s mrazenými morskými plodmi, na ktorých sa vírus našiel,“ poznamenali v rezorte a zdôraznili, že hlavné prenosové cesty sú stále vo vzduchu a úzkom kontakte.

 

Centrum pre prevenciu chorôb odporúčalo rizikovým pracovníkom zvýšiť osobné ochranné opatrenia pri kontakte s mrazenými potravinami. Predtým sa uvádzalo, že úrady mesta Čching-tao vo východnej provincii Šan-tung do piatich dní otestovali celé obyvateľstvo na koronavírus po tom, ako v meste sa zistilo malé klastrové vypuknutie COVID-19, neboli pri tom zistené žiadne nové prípady infekcie.

 

Na stránke shop.netky.sk si môžete kúpiť ochranné pomôcky a rúška.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies