Cigánsky Bašavel sa vracia ku koreňom rómskych tradícií

NETKY.SK • 29 August 2013, 15:13 • 2 min
Cigánsky Bašavel sa vracia ku koreňom rómskych tradícií

ČERVENÝ KAMEŇ - Medzi návštevníkmi sa už od prvých hodín objavovali ľudia všetkých generácií, takisto v početnom množstve rodiny s deťmi.

slovakia

left justify in out

Už piatykrát je areál hradu Červený Kameň pri obci Častá plný rómskeho temperamentu, umenia i gastronómie. Dnes predpoludním sa tu začal multižánrový festival Cigánsky Bašavel.

Tohtoročný bašavel ohlásil návrat ku koreňom a upriamuje pozornosť na rómske tradície v kultúre, zvykoch, gastronómii i remeslách.

"Na festivale sa preto predstavia aj umeleckí kováči z Dunajskej Lužnej a drevorezbári z Chránenej dielne Čičava, pričom návštevníci môžu nielen pozorovať ich umenie, ale sami si aj vyskúšať ich prácu," uviedla pre TASR riaditeľka festivalu Vlastimila Dolníková. "Celým areálom sa samozrejme šíria vône rómskych jedál, ako napríklad goja, pašváre či marikľa," dodala. Tradičný kolorit rómskej atmosféry festivalu dodáva aj veštica, ktorá nahliadne do osudu pomocou čítania z ruky alebo cigánskych kariet.

Hlavnou časťou programu festivalu sú hudobné a tanečné vystúpenia. O tie sa postarajú súbory a interpreti zo Slovenska, Čiech, Poľska, Maďarska, Ruska a Rumunska. Najväčším ťahákom festivalu je 16-členná skupina špičkových tanečníkov z Transylvánie Romafest, ktorá vystúpi o 17.00 h. "Sami sme zvedaví, čo nám tu predvedú," priznala Dolníková. Dodala, že špecialitou bude aj slovensko-poľsko-ruské zoskupenie, ktoré dali dokopy Sendreiovci. Tí si prizvali dvoch donských kozákov a poľskú violončelistku. Práve tu bude mať toto zoskupenie premiéru na Slovensku, spoločne už vystupovali v Londýne a Moskve.

Medzi návštevníkmi sa už od prvých hodín objavovali ľudia všetkých generácií, takisto v početnom množstve rodiny s deťmi. "Myslím si, že práve tým sme špecifický, že sme naozaj festivalom pre všetkých, kde nájdu dostatok zábavy dospelí i deti," povedala Dolníková. Informovala, že pre deti je pripravený detský kútik s historickým kolotočom a dobovými drevenými hračkami, ale tiež aj výtvarný workshop, vedený Ivanou Šátekovou a absolventkou Divých Makov Monikou Kováčovou, takisto tanečný workshop s Lacom Cmorejom.

Návštevníkov tohtoročného festivalu pritiahli na bašavel rôzne dôvody. Stanislav Koudele z Hlohovca uviedol, že má v pestúnskej starostlivosti rómske dievča. "Chcel som jej preto priblížiť tradície rómskej kultúry a pozitívne rómske vzory." Manželia Kopálovci z Partizánskeho prišli najmä kvôli hudbe. "Máme radi temperament a nespútanosť rómskej hudby," prezradili. Manželia Hríbikovci z Pezinka boli nadšení minuloročnou atmosférou, preto sa rozhodli prísť opäť. "Škoda, že tu nie sú naši obľúbení Cigánski diabli, no radi si vypočujeme aj iných rómskych umelcov, najmä tých mladých," povedali pre TASR. Dnešný program na hrade Červený Kameň potrvá až do 23.00 h.

Medzinárodný multižánrový festival Cigánsky Bašavel vznikol v roku 2009 na základe myšlienky vytvoriť pódium pre rómskych umelcov, aby mali príležitosť odprezentovať svoju kultúru a umenie. Festival dáva zároveň priestor pre talentované rómske deti zapojené v štipendijnom programe občianskeho združenia Divé maky, ktoré na festivale každoročne vystupujú, a pre ktoré je určený výťažok zo vstupného.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies