Cieľ energetických úspor EÚ je podľa Oettingera nereálny

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 13:59 • 2 min
Cieľ energetických úspor EÚ je podľa Oettingera nereálny

BRUSEL - Cieľ Európskej únie do roku 2030 ušetriť až 40 % energií považuje eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger za nereálny.

slovakia

left justify in out

Európska komisia (EK) pritom navrhla dva ciele v oblasti energetiky do roku 2030. Prvým je zredukovať emisie skleníkových plynov o 40 % v porovnaní s rokom 1990 a druhým je zvýšiť podiel energie vyrobenej z obnoviteľných zdrojov na 27 %. Aktuálny cieľ počíta s úsporami vo výške 20 % do roku 2020.

 

EÚ chce stanoviť záväzné ciele efektívnosti v oblati energetiky. Niektorí členovia EÚ tvrdia, že to zlepší energetickú bezpečnosť tým, že sa zníži dopyt, čím klesne závislosť únie na ruskom plyne a ďalších dovážaných fosílnych palivách. Nemecko podporuje myšlienku záväzného plánu, krajina však nešpecifikovala jeho výšku. Európsky parlament začiatkom tohto roku cieľ na úrovni 40 % podporil. Oettinger však uviedol, že o jeho výške sa stále diskutuje, cieľ na úrovni 40 % však podľa neho nie je reálny. 

EK v máji uviedla, že analyzuje cieľovú hodnotu úspor vo výške od 30 % do 35 %. Tento cieľ by bol záväzný na úrovni EÚ, nie pre jednotlivé členské krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies