Cibula: Koncentrácia extrémistov v Rakúsku môže byť riziko aj pre Slovensko

NETKY.SK • 22 Január 2017, 18:07 • 2 min
Cibula: Koncentrácia extrémistov v Rakúsku môže byť riziko aj pre Slovensko

BRATISLAVA - Nebezpečnú koncentráciu islamistických extrémistov, a to jednotlivcov v Rakúsku možno považovať za potenciálne bezpečnostné riziko aj pre Slovensko. Upozorňuje bývalý riaditeľ rozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) a predseda Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov (ABSD) Igor Cibula.

slovakia

left justify in out

Cibula to uviedol v súvislosti s prekazeným bezprostredne hroziacim teroristickým útokom, ktorého terčom sa mohlo stať viedenské metro.

 

"Na nebezpečnú koncentráciu islamistických extrémistov som upozornil už pred rokom v rozhovore pre TASR, vtedy som spomenul jednotlivcov, ktorých možno považovať za potenciálne bezpečnostné riziko aj pre Slovensko. Znovu som svoje varovanie zopakoval minulý mesiac, keď som na základe mojich informácií z rakúskych bezpečnostných zložiek zdôraznil, že najmä v posledných 12 mesiacoch sa medzi moslimami v Rakúsku rozširujú rady prívržencov radikálneho islamu, ktorí hlavne mládež infikujú džihádistickou ideológiou a nabádajú k teroristickým činom. Dokazuje to aj prípad 25-ročného imigranta z Maroka, ktorého polícia zatkla v decembri minulého roku v utečeneckom tábore Salzburg Fuschl v súvislosti s jeho kontaktmi na islamistickú teroristickú organizáciu," uviedol pre TASR Cibula.

 

"Zadržanie mladíka, ktorý pripravoval teroristický útok vo Viedni, nie je prvý prípad islamistického extrémistu zatknutého v Rakúsku. Už v novembri 2014 zatkli príslušníci špeciálnej jednotky 'Cobra' v rámci operácie 'Palmyra' bosniansko-srbských džihádistov Mohameda M. a Mirsada Omeroviča. Stalo sa tak v rámci rozsiahlej razie, pri ktorej okolo 900 policajných dôstojníkov prehľadalo vyše 40 bytov a modlitební, v ktorých hľadali teroristické propagačné materiály, peňažnú hotovosť, zbrane a iné zakázané predmety. Bolo zatknutých 13 podozrivých osôb a 16 ľudí bolo predvedených na policajný výsluch. Zadržaný Mirsad Omerovič bol šéfom džihádistickej siete, žil vo Viedni ako rakúsky štátny občan a verboval 'svätých bojovníkov' nielen v Rakúsku, ale aj vo Švajčiarsku a v Nemecku. Rakúsky súd ho odsúdil na 20 rokov odňatia slobody," objasnil ďalej Cibula.

 

Podľa slov Cibulu skutočnosť, že rakúska polícia doteraz nezverejnila bližšie údaje o identite v piatok (20. 1.) zadržaného islamistického teroristu, naznačuje, že bezpečnostné zložky nepovažujú akciu za ukončenú a pátrajú po ďalších súvislostiach a dôkazoch o plánoch teroristov a ich organizácii. "Úspešný zákrok Rakúšanov je tiež výsledkom efektívne fungujúcej spolupráce s nemeckými policajnými a spravodajskými orgánmi," povedal na záver Cibula.

 

Rakúska polícia prekazila bezprostredne hroziaci teroristický útok, ktorého terčom sa mohlo stať viedenské metro. Útok plánoval uskutočniť 18-ročný zradikalizovaný mladík albánskeho pôvodu, ktorého rakúske úrady zadržali v piatok večer pre podozrenie z plánovania teroristického činu vo Viedni.

 

Ministerstvo vnútra vo Viedni v sobotu (21. 1.) zverejnilo ďalšie podrobnosti týkajúce sa prípadu. Podľa neho existujú indície, že mladíkom pripravovaný útok sa mal uskutočniť už vo veľmi blízkej budúcnosti.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies