Chorvátsky premiér odmietol urýchliť zmeny Bruselom kritizovaného zákona

NETKY.SK • 17 September 2013, 19:12 • 2 min
Chorvátsky premiér odmietol urýchliť zmeny Bruselom kritizovaného zákona

ZÁHREB - Chorvátsky premiér Zoran Milanovič odmietol dnes urýchliť zmeny sporného zákona o vydávaní podozrivých osôb, v súvislosti s ktorým hrozia krajine sankcie Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Podľa Milanoviča dodatky ku Bruselom kritizovanej legislatíve nevstúpia do platnosti skôr než v júli 2014. "Nedovolím, aby si niekto s nami utieral dlážku," zdôraznil šéf chorvátskej vlády. Kontroverzne prijímaný zákon obmedzuje uplatnenie európskeho zatykača - a s ním spojené vydávanie podozrivých osôb na trestné stíhanie do zahraničia - na zločiny spáchané po 7. auguste 2002. Záhreb ho schválil len niekoľko dní pred svojím júlovým vstupom do EÚ.

Európska komisia začiatkom septembra varovala Chorvátsko, že môže čeliť právnym krokom v prípade, ak čo najrýchlejšie nezmení túto legislatívu, ktorá je v rozpore s pravidlami EÚ. Hroziace sankcie môžu zahŕňať aj stratu finančnej pomoci zo strany Únie. Vláda v Záhrebe pod tlakom EÚ prisľúbila novelizáciu zákona s platnosťou od júla 2014. To však Brusel odmietol s tým, že príslušné zmeny je potrebné prijať promptne a bezpodmienečne.

Eurokomisárka pre spravodlivosť Viviane Redingová v liste chorvátskej vláde s dátumom 4. septembra napísala, že príslušné kroky voči Záhrebu plánuje navrhnúť v nasledujúcich dňoch. Kritici sú presvedčení, že Chorvátsko chcelo prijatím legislatívy chrániť svojich veteránov z vojny o nezávislosť z rokov 1991-1995 pred prípadným stíhaním v iných krajinách EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies