Chorvátsko deklasovalo Kamerun a poslalo Afričanov domov

NETKY.SK • 19 Jún 2014, 07:25 • 2 min
Chorvátsko deklasovalo Kamerun a poslalo Afričanov domov

MANAUS - Futbalisti Chorvátska zvíťazili v stredajšom dueli A-skupiny na XX. majstrovstvách sveta v Brazílii na štadióne v Manause nad Kamerunom presvedčivo 4:0 (1:0) a poslali africký tím predčasne domov.

slovakia

left justify in out

"Vatreni" si týmto výrazným triumfom uchovali šancu na účasť v osemfinále šampionátu, hoci sú momentálne na nepostupovej tretej priečke. Chorváti sa dotiahli na rozdiel jedného bodu na vedúce duo Brazília - Mexiko a v záverečnom vystúpení v pondelok 23. júna v Recife proti spomenutým Mexičanom sa môžu v prípade víťazstva s určitosťou tešiť z postupu medzi šestnástku najlepších. Keďže prvým kritériom pri rovnosti bodov je skóre, ani domáci doterajší líder "áčka" ešte nemá definitívu a proti Kamerunu má Brazília v rovnakom pondelňajšom termíne stále "o čo hrať." Africký účastník A-skupiny z Kamerunu sa po dvoch prehrách na MS 2014 lúči so šampionátom. 

 

Chorváti boli v stredu proti Kamerunčanom lepším tímom a pri premiérovej konfrontácii s africkým protivníkom na MS v histórii sa zaslúžene tešili zo štvorgólového víťazstva. Vedúci gól zverencov trénera Nika Kovača strelil v 11. min Ivica Olič, v závere prvého dejstva "pomohol" balkánskemu tímu nezmyselnou červenou kartou Alex Song. Po zmene strán sa v početnej prevahe na trávniku v Arena da Amazonia presadil Ivan Perišič a dva góly pridal "neskrotným levom" aj kanonier Bayernu Mníchov Mario Mandžukič, ktorý pre trest pauzoval v prvom vystúpení s Brazíliou a nastúpil až proti Kamerunu. 

Výsledok - A-skupina: 
Kamerun - Chorvátsko 0:4 (0:1) 
Góly: 61. a 73. Mandžukič, 11. Olič, 48. Perišič, ŽK: 89. Eduardo (Chor.), ČK: 40. A. Song (Kamer.), rozhodovali: Proenca - Miranda, Trigo (všetci Portug.), 39 982 divákov 
Zostavy: 
Kamerun: Itandje - Mbia, N´Koulou, Chedjou (46. Nounkeu), Assou-Ekotto - Matip - Moukandjo, A. Song, Enoh, Choupo-Moting (75. Salli) - Aboubakar (70. Webo) 
Chorvátsko: Pletikosa - Srna, Čorluka, Lovren, Pranjič - Modrič, Rakitič - Perišič (78. Rebič), Sammir (72. M. Kovačič), Olič (69. Eduardo) - Mandžukič 

 

 

Úvod duelu patril Chorvátom, ktorý sa už v 11. min ujali vedenia. Kapitán Srna ešte nepotešil svojich priaznivcov, následne však Perišič perfektne prihral Oličovi, ktorý spoluprácu dvoch futbalistov nemeckého Wolfsburgu bez problémov využil a zblízka ľavačkou skóroval do odkrytej bránky Kamerunu. Po štvrťhodine mohlo byť už 2:0, ale závar v pokutovom území afrického tímu nevyužil Perišič - jeho pokus z "päťky" Itandje vyrazil nohami do bezpečia. Dôležitý moment prišiel v 40. min, keď "skratoval" Alex Song a po zákroku na Mandžukiča videl červenú kartu od portugalského arbitra Pedra Proencu. 

Do polčasovej prestávky sa už stav nezmenil, ale v druhej štyridsaťpäťminútovke Chorváti dokonale zužitkovali početnú výhodu. Hneď v 48. min zachytil loptu Perišič, individuálne prenikol po ľavej strane a keď si Itandje skôr "ľahol" na trávnik ako mal, zvýšil na 2:0. Onedlho mohli definitívne rozhodnúť Mandžukič a Srna, ale prvý menovaný spálil tutovku a kapitán chorvátskeho mužstva strieľal z priameho kopu nad. V drese Kamerunu, ktorý nastúpil bez Samuela Eto´a, sa pokúšal o zakončenie iba Aboubakar - v dvoch prípadoch však mieril nad bránku Pletikosu. Osud zápasu potom zobral do svojich rúk Mario Mandžukič: najskôr v 61. min po rohu Pranjiča sa zavesil do vzduchu a pohodlne hlavou prekonal Itandjeho a v 73. min poľahky dokopol loptu do siete, keď predtým pokus striedajúceho Eduarda vyrazil kamerunský brankár iba pred seba. 

Hlasy: 
Volker Finke (tréner Kamerunu): "Pri hre oboch tímov v plnom počte, teda jedenástich proti jedenástim, sme s chorvátskym súperom dokázali na ihrisku držať krok. Do červenej karty to bol úplne otvorený zápas. Po vylúčení to potom bolo pre nás už veľmi ťažké, navyše sa hralo v náročných podmienkach. Viac ako päťdesiat minút sme hrali oslabení, to sa na trávniku aj prejavilo. Pri inkasovaných góloch sme však reagovali veľmi zle." 

Niko Kovač (tréner Chorvátska): "Hlavným dôvodom, prečo sme zvíťazili, bolo premieňanie šancí. Na rozdiel od nášho prvého vystúpenia na šampionáte proti Brazílii sme tentoraz využili ponúknuté príležitosti. Mohli sme však streliť aj viac gólov. Červená karta súperovho hráča pochopiteľne tiež zohrala dôležitú úlohu. Pre mužstvo, ktoré musí hrať v početnej nevýhode - a navyše v takých náročných podmienkach, ako boli v Manause - je to obzvlášť náročné. Rýchlosťou a presným zakončením sme dnes Kamerun prevalcovali." 

Tabuľka A-skupiny: 
1. Brazília 2 1 1 0 3:1 4 
2. Mexiko 2 1 1 0 1:0 4 
------------------------------------------- 
3. Chorvátsko 2 1 0 1 5:3 3 
4. Kamerun 2 0 0 2 0:5 0 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies