Chorváti zúria a Slovinci oslavujú! Podarilo sa im vyhrať spor o vysnívaný prístup na more

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 07:24 • 2 min
Chorváti zúria a Slovinci oslavujú! Podarilo sa im vyhrať spor o vysnívaný prístup na more

Ľubľana – Medzinárodný arbitrážny súd v Haagu priznal časť Piranského zálivu a koridor Slovinsku. Ten má sprístupniť cestu Slovincom na otvorené more.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo Slovinci oslavujú, v Zahrebe zúria. Chorvátsky premiér sa dokonca vyjadril, že nájde spôsob ako bude chrániť územia krajiny a samozrejme štátne záujmy. O túto vodnú plochu v Jadranskom mori vedú spor krajiny už od získania nezávislosti bývalej Juhoslávie v roku 1991.

 

V roku 2008 kvôli sporu dokonca Slovinsko na niekoľko mesiacov zablokovalo rozhovory o členstve Chorvátska v EÚ. Na arbitráži sa nakoniec dohodli v roku 2009 a Slovinci v lete nasledujúceho roku vyslovili súhlas v referende o posudzovaní sporu treťou stranou. Súd ale v roku 2015 označil Chorvátsko za skompromitovaný štát a arbitráž zrušilo.

 

Chorvátskym médiám sa totiž podarilo získať rozhovor slovinského zástupcu Jerneja Sekolca a poverenej osoby ministerstva zahraničia o postupoch a stratégii pred súdom.

 

Slovinsko má na základe verdiktu hranice, ktoré mu zaistia voľný prístup k moru. Ak by námorná hranica bola stanovená podľa návrhu Chorvátska, musela by každá jedna slovinská loď pri plavbe, žiadať o súhlas chorvátske úrady.

 

„Hlavný odkaz našej vlády je, že dnešné rozhodnutie je pre Chorvátov rozhodnutím, ktoré nás nijakým spôsobom nezaväzuje k jeho plneniu a my nemáme v úmysle sa mu podriadiť“, vyjadril sa chorvátsky premiér Andrej Plenkovič. V prípade uplatňovania rozhodnutia arbitráže sa premiér vyjadril, že „Chorvátsko má spôsoby ako chrániť svoje územia a záujmy“.

 

Na druhej strane predseda slovinskej vlády Miro Cerar privítal stanovisko arbitrážneho súdu ako „historický okamžik“ pre krajinu. „Rozhodnutie arbitrážneho súdu je definitívne a je právne záväzné pre obidve krajiny, pre Slovinsko aj pre Chorvátsko. Toto rozhodnutie predstavuje pre Slovinsko historický okamžik,“ dodal premiér Cerar na záver.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies