Chorváti možno bez Čorluku, Íri aj s veteránom Givenom

NETKY.SK • 8 Jún 2012, 11:47 • 2 min
Chorváti možno bez Čorluku, Íri aj s veteránom Givenom

Chorváti možno bez Čorluku, Íri aj s veteránom Givenom - Futbal Napriek zdravotným problémom s lýtkom sa v nedeľňajšom zápase C-skupiny na EURO 2012 proti Chorvátom napokon postaví do írskej brány futbalový veterán Shay Given. Írov môže optimizmom napĺňať

slovakia

left justify in out

Napriek zdravotným problémom s lýtkom sa v nedeľňajšom zápase C-skupiny na EURO 2012 proti Chorvátom napokon postaví do írskej brány futbalový veterán Shay Given. Írov môže optimizmom napĺňať história - v doterajších šiestich vzájomných súbojoch prehrali ostrovní reprezentanti len raz 0:1, stalo sa tak v roku 1999 v Záhrebe v zápas kvalifikácie EURO 2000.
      Podstane väčšie problémy s vynútenými zmenami mal pred štartom šampionátu kouč Slaven Bilič. Kormidelník "hrvatsky" už od mája nemôže definitívne počítať so službami stabilného stopéra Dejana Lovrena, ktorého musí nahradiť veterán bez prenikavej formy Josip Šimunič alebo Jurica Buljat z izraelského Maccabi Haifa. Z hry vypadli aj ďalší Chorváti a tak Bilič musel pozvať 20-ročného Šimeho Vrsaljka namiesto zraneného stredopoliara Ivu Iličeviča, skúseného Ivicu Oliča pre problémy so stehenným svalom sa pokúsi nahradiť Nikola Kalinič. Aby toho nebolo málo, tak štvrtok nedokončil tréningovú jednotku Čorluka pre ťažkosti s podkolennou šľachou a stehnom.
      V chorvátskom tíme nie núdza o známe mená, pričom hlavná ťarcha ofenzívnej kreativity leží okrem Nika Kranjčara na pleciach hviezdneho stredopoliara Luku Modriča. Ten má za sebou vydarenú, no súčasne náročnú sezónu v Tottenhame Hotspur. Podľa Biliča pôsobil Modrič po skončené klubovej sezóny vyčerpaným dojmom, ale teraz už stihol dobiť batérie. "V klube hrával prakticky každý zápas, v ktorom bol k dispozícii a bol z toho trochu unavený. Teraz je však pripravený zhostiť sa svoje úlohy, ktorá je pre náš tím nesmierne dôležitá," uviedol Bilič, ktorý po šampionáte zasadne na lavičku ruského Lokomotivu Moskva.
      Rovnaký názor ako slovenský odborník Jozef Vengloš zastáva aj tréner írskej reprezentácie Giovanni Trapattoni. Podľa talianskeho kouča je na záverečnom turnaji ME kľúčový hneď úvodný zápas. "Úvodných 90 minút výrazne ovplyvní ďalší progres mužstva na turnaji.  To nie sú len frázy, ale osobná skúsenosť o prvých zápasoch na šampionáte. Ak vyhráme, získame veľkú výhodu, no ešte dôležitejšie bude, aby sme nevstúpili do turnaja prehrou," povedal Trapattoni, ktorý pred turnajom podpísal nový štvorročný kontrakt s írskou asociáciou. Pred kreativitou Chorvátov však neskrýva rešpekt. "Írsko rozhodne nie juhoamerickým mužstvom s množstvom technických hráčov. Máme však bojovných futbalistov a rýchlych krídelníkov. Videl som Chorvátov viackrát v akcii, hrali sme s nimi aj prípravný duel a musím povedať, že majú viac tvorivejších hráčov. My sme však rovnako vo vrcholnej forme a dobrej kondícii, pričom s taktikou, ktorú sme predviedli proti Brazílii a Francúzsku môžme eliminovať aj tento deficit." 
      Futbalisti Írska pricestovali do Poľska so sériou 14 medzištátnych duelov bez prehry, pričom tím so 122-násobným reprezentantom Givenom inkasoval len tri góly! Ich posledná prehra sa zrodila pred viac ako rokom v Dubline, kde prehrali 2:3 so semifinalistom MS 2010 z Uruguaja. Navyše, ostrovnému tímu sa darí v posledných piatich rokoch aj mimo domácich trávnikov. Naposledy prehrali vonku v septembri 2007 v Prahe s českými futbalistami 0:1 v zápase kvalifikácie EUR0 2008.

      C-skupina, Poznaň, 10. júna, 20.45 SELČ:
      Írsko - Chorvátsko
      predpokladané zostavy:
      Írsko: Given - O'Shea, Dunne, St. Ledger, Ward - McGeady, Whelan, Andrews, Duff - Keane - Doyle
      tréner: Giovanni Trapattoni (Tal.)
      Chorváti: Pletikosa - Čorluka, Schildenfeld, Šimunič, Strinič - Srna, Dujmovič, Modrič, Kranjčar - Mandžukič, Jelavič         
      tréner: Slaven Bilič
      Rozhodca: Björn Kuipers (Hol.)


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies