Cestujúci chlapec v podvozku lietadla chcel navštíviť mamu v Afrike

NETKY.SK • 26 Apríl 2014, 06:29 • 2 min
Cestujúci chlapec v podvozku lietadla chcel navštíviť mamu v Afrike

SAN JOSÉ - Matka 16-ročného somálskeho tínedžera, ktorý v nedeľu prežil päťhodinový let z Kalifornie na Havaj v podvozku amerického linkového lietadla, porozprávala v piatok BBC o svojej úľave a radosti, že je chlapec nažive.

slovakia

left justify in out

Lietadlo vystúpilo do výšky 11.582 metrov a teplota v podvozku klesla na 62 stupňov pod nulou.
      

Žena, ktorá žije v utečeneckom tábore vo východnej Etiópii, nepočula o synovi už šesť rokov. Rodičia sa rozviedli a otec odišiel s ich troma deťmi do USA, kde pracuje ako taxikár v kalifornskej Santa Clare. Žena tvrdí, o nich od roku 2006 nemala žiadne správy.
      

V rozhovore pre Hlas Ameriky povedala, že jej syn nedávno zistil, že ona žije a chcel sa dostať za ňou do Afriky. Otec totiž deťom tvrdil, že matka zomrela. O tom, že chlapec otcovi ušiel a absolvoval v podvozku lietadla let na Havaj, sa dozvedela od svojho otca a brata, ktorí žijú v Európe a videli ho v televízii. Telefonovali jej. "Viem, že ma hľadal. Žiadam americkú vládu, aby mi pomohla, aby som mohla žiť s deťmi," citovala ju agentúra Associated Press.
      

Ubah Mohamed Abdullahi má podľa vlastných slov zlý pocit z toho, že jej syn riskoval svoj život. Jej snom je žiť s oboma synmi a dcérou spoločne v USA.
      

Agenti americkej FBI zadržala chlapca v nedeľu na letiskovej ploche v Mauí, na ktorú podľa záznamov bezpečnostných kamier vyliezol z podvozku lietadla niekoľko hodín po jeho pristátí. Povedal im, že sa pred útekom z domu s otcom povadil a keď v San José preliezol oplotenie, vybral si najbližšie lietadlo. Väčšinu letu musel byť v dôsledku nedostatku kyslíka a silného mrazu v bezvedomí. Keď sa prebral, bol dezorientovaný, ešte stále je hospitalizovaný.
      

Otec pre Hlas Ameriky povedal, že syn "stále hovoril o návrate do Afriky" a v americkej škole mal problémy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies