Kurz eura sa v posledný pracovný deň týždňa posilnil

NETKY.SK • 31 Máj 2019, 18:52 • 2 min
Kurz eura sa v posledný pracovný deň týždňa posilnil

FRANKFURT NAD MOHANOM – Kurz eura sa v piatok výrazne posilnil. Napoludnie stála spoločná mena eurozóny 1,1175 USD. Ráno sa obchodovala o pol centa nižšie.

slovakia

left justify in out

Európska centrálna banka (ECB) stanovila kurz eura na 1,1151 USD, kým vo štvrtok (30. 5.) bol jeho kurz na 1,1134 USD.

 

V piatok popoludní sa kurz eura zdvihol po informáciách o upozornení talianskej vlády Európskou komisiou (EK) na výšku schodku rozpočtu krajiny. EK poslala do Ríma list v stredu (29. 5.). Podľa agentúry ANSA chce Rím znížiť náklady na dôchodkovú reformu. Súčasne sa chce vzdať aj zvýšenia dane z pridanej hodnoty (DPH).

 

Kurzy mien ovplyvnila aj protekcionistická politika prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa. Ten pohrozil svojmu južnému susedovi zvyšovaním colných taríf, pokiaľ mexická vláda neskončí s podporou emigrácie z krajín Latinskej Ameriky do USA.

 

img

 

Mexické peso na hrozbu zareagovalo poklesom takmer o 3 % voči doláru a euru. Mexiko je hlavným obchodným partnerom Spojených štátov.

 

Podľa názoru devízového experta Ulricha Leuchtmanna z nemeckej Commerzbank nie je vylúčená ďalšia eskalácia obchodného sporu medzi USA a Čínou napriek uskutočňujúcim sa rokovaniam.

 

K ďalším dôležitým menám stanovila ECB svoj referenčný kurz takto. Voči britskej libre na 0,88693 eura, eura voči japonskému jenu na 1,214 JPY a eura voči švajčiarskemu franku na 1,1214 CHF.

 

V piatok napoludnie stála unca zlata (31 gramov) na londýnskej burze 1302 USD. V porovnaní so štvrtkom bola drahšia o vyše 13 USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies