Chcete žiť dlhšie? Usmievajte sa! Viete ako radosť ovplyvňuje naše telo?

NETKY.SK • 2 August 2018, 06:00 • 2 min
Chcete žiť dlhšie? Usmievajte sa! Viete ako radosť ovplyvňuje naše telo?

BRATISLAVA - Radosť je emócie a môže byť spôsobená veľkou životnou udalosťou i úplnou maličkosťou. Každý ju prežíva v inej miere, niekto sa smeje, niekomu tečú slzy a niekto radosť pociťuje len vnútri. Radosť cítime vďaka látkam, ktoré prenášajú signály medzi nervami. Čo sa s naším telom ale deje, keď sme naozaj šťastní?

slovakia

left justify in out

Medzi hlavné výhody šťastia patrí podpora dlhovekosti. Vďaka smiechu odbúravame stres a bolesti, posilňujeme imunitný systém a podporujeme aj zdravý životný štýl. Čo je ale na prvom mieste: emócie, alebo telesná odozva? Všetko sa deje súčasne, pocity i fyziológia sú totiž prepojené. Navyše je to tak, že vy môžete radosťou skákať, zatiaľ čo vaša kamarátka môže šťastím plakať. Každý je iný a každý prežíva šťastie inak.

 

Čo sa deje vtedy s mozgom?

 

Radosť cítime vďaka tomu, že sa v mozgu uvoľňujú dopamín a serotonín. Obe látky spôsobujú šťastie. Ľudia s depresiou majú často nižšie hladiny serotonínu. Ak sa práve cítite skvele, napríklad pri športovej aktivite, pri hladení psa alebo pri trávení času s priateľmi, a máte nutkanie sa usmievať, je to práve vďaka týmto látkam, ktoré sa uvoľnia do centrálneho nervového systému. 

 

Motýliky v žalúdku, zmeny telesnej teploty, zrýchlený tep srdca, rôzne výrazy v tvári... To všetko môže súvisieť s emóciami. Existuje totiž mnoho variantov, ako emócie na obehový systém pôsobia. Srdce, žily, cievy, krv a lymfa môžu byť emóciami ovplyvňované - a samozrejme aj inými, než je radosť.

 

Vegetatívny nervový systém

 

Váš autonómny nervový systém je zodpovedný za všetky činnosti, ktoré telo robí bez vášho vedomia. Medzi tieto činnosti patrí dýchanie, ktoré sa môže zrýchliť, keď robíte niečo zábavné (jazda na bicykli), a môže sa spomaliť pri relaxačnej aktivite (prechádzka v lese). Ďalej sem spadá slinenie, potenie i trávenie. Emočné vzrušenie môže ovplyvniť aj hladké svalstvo, ktoré je zodpovedné za prietok krvi alebo za pohyb potravy v tráviacom trakte - tak je potom emóciami ovplyvnená aj naša chuť k jedlu.

 

Ako svoje telo oklamať?

 

Aby ste sa cítili lepšie, je možné svoje telo trochu oklamať. Robte činnosti, o ktorých viete, že vám prinášajú radosť. Ďalšou možnosťou je cvičenie. To zmierňuje úzkosti a depresie uvoľnením endorfínov a ďalších chemických látok, ktoré zvyšujú pocit pohody. Dokonca aj prostý úsmev, ktorý nie je založený na skutočných emóciách, môže pomôcť. Znížite tak stres, tepovú frekvenciu a mozgu dáte príkaz k zlepšeniu nálady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies