Chcete sladšie jablká? Takto doma urýchlite ich dozrievanie!

NETKY.SK • 6 November 2018, 11:46 • 2 min
Chcete sladšie jablká? Takto doma urýchlite ich dozrievanie!

Prírodovedec prezradil trik, ako doma nechať dozrieť ovocie, ktoré bolo zo stromu odtrhnuté predčasne.

slovakia

left justify in out

Či už ovocie kupujete v supermarketoch alebo si nejaké viete dopestovať, určite ste sa už stretli so situáciou, kedy bolo potrebné nechať ho ešte chvíľu „dôjsť“ na okne, aby zmäklo a získalo lepšiu chuť. Pokiaľ ste museli na jeseň obrať všetky zvyšné paradajky, hoci boli ešte zelené, prípadne ste to pri nákupe neodhadli so zrelosťou banánov, máme pre vás užitočnú radu.

 

Jan Kolář z Prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity v Prahe portálu Prirodovedci.cz  objasnil, ako to s dozrievaním ovocia v skutočnosti funguje. Niektoré druhy pri tomto procese využívajú rastlinný hormón etylén. Ten okrem iného ovplyvňuje hrubnutie stoniek či ich predlžovanie, opadávanie listov a kvetov, rast koreňov, ale aj kvitnutie. Okrem toho, ako sme už spomenuli, má svoj podiel aj na mäknutí a sladnutí ovocia.

 

img

Zdroj: Pixabay

 

Ide o látku, ktorá má plynné skupenstvo, z čoho vyplýva, že sa z ovocia šíri ďalej do ovzdušia a potom už zmeny v plode nedokáže ovplyvniť. Preto Jan Kolář odporúča nezrelé ovocie uzavrieť do mikroténového vrecka, kde sa etylén udrží a výrazne napomôže dozrievaniu.

 

Tento fígeľ však funguje len pri niektorých druhoch plodín, napríklad jablkách, väčšine kôstkovíc, paradajkách i banánoch. Naopak, nepomôžeme si pri nezrelom hrozne, jahodách a citrusoch, ktoré pri dozrievaní etylén nevyužívajú.

 

img

Zdroj: Pixabay



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies