A je po prímerí. Len veľmi naivní „analytici“ mohli veriť, že Hamas sa vzdá zlatého pokladu – rukojemníkov

NETKY.SK • 4 December 2023, 12:00 • 2 min
A je po prímerí. Len veľmi naivní „analytici“ mohli veriť, že Hamas sa vzdá zlatého pokladu – rukojemníkov

JERUZALEM / GAZA - Keď Izrael vďaka prostredníkom – najmä Kataru – pristúpil po začatí protiofenzívy proti iránskej exkláve Pásmo Gazy na prímerie, bola to príliš pekná (aj keď veľmi smutná) rozprávka. Západní politici sa tvárili, že jej veria. Pomer rukojemníkov bol tiež rozprávkový. Inflačnosť Palestínčanov sa zmenila na pomer 1:3, zatiaľčo v roku 2011 (výmena desiatnika Gilada Šalita za odsúdených palestínskych páchateľov) činila inflácia jeden Izraelčan ku 1027 Palestínčanom. V pomere 1:3 prijal Izrael podmienky prímeria s tým, že za každých desať svojich rukojemníkov predĺži prímerie o jeden deň. Ďalšia rozprávka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rukojemníckej dráme a vojne medzi Izraelom a Gazou, t. j. fakticky Iránom, sa každodenne venujú renomované a relatívne spoľahlivé západné tlačové agentúry: AFP (Agence France-Presse), americká AP (The Associated Press) a DPA (Deutsche Presseagentur). Ak nemajú informácie spoľahlivo overené, uchyľujú sa k dnes bežnému konštatovaniu, že „informácie sa nedali overiť z nezávislých zdrojov“. Skúsme informácie týchto agentúr „syntetizovať“.


V piatok ráno (1. decembra) zachytila izraelská armáda prvú raketu vystrelenú z Pásma Gazy a nereagovala. Po chvíle ich bolo na stredný Izrael odpálených už tridsať a dopadali ďalšie (do nedele večera už stovky). Bolo po prímerí. V centre pobrežného mesta Tel Aviv bolo z diaľky počuť tupé výbuchy. Varovné sirény kvílili večer aj v izraelských osadách na Západnom brehu Jordánu južne od Jeruzalema. Hamas a spol. (Islamský džihád a ďalší) sa počas niekoľkých dní prímeria skonsolidovali. Krátko nato armáda obnovila boje proti Hamasu.

 

Boje pokračujú od piatku ráno po týždňovej prestávke

Izraelská armáda uvádza, že bezprostredne po porušení prímeria zaútočila na 200 cieľov v Pásme Gazy. Oznámila, že k útokom pozemných, vzdušných a námorných síl došlo na severe a juhu uzavretej pobrežnej oblasti. Izraelčania zaútočili aj na ciele v mestách Khan Junis a Rafah na juhu. Podľa armády boli terčom oblasti, ktoré boli posiate výbušnými pascami, ako aj tunelové šachty, odpaľovacie rampy a veliteľské centrá islamistického Hamasu. Okrem toho bolo zlikvidovaných „množstvo teroristických buniek v celom pásme Gazy“.

 

Podľa Izraela sa rokovania v Katare o ďalšom predĺžení prímeria dostali do slepej uličke, delegáciu izraelskej tajnej služby Mossad premiér Netanjahu (jeho vojnový kabinet) následne navrhol stiahnuť a jeho kancelária vydala vyhlásenie, v ktorom sa píše: "Teroristická organizácia Hamas nedodržala svoju časť dohody". Konkrétne išlo o prepustenie všetkých detí a žien unesených do pásma Gazy.

 

Šéf izraelskej zahraničnej tajnej služby Mossad David Barnea preto požiadal svoj vyjednávací tím, aby sa vrátil do Izraela. Izraelská vláda počíta aj s vydaním telesných pozostatkov jednej ženy a jej dvoch malých synov, ktorých pred niekoľkými dňami zrejme zabili.


Netanjahu v sobotu tiež oznámil, že bude pokračovať vo vojne proti Hamasu v Pásme Gazy, „kým nedosiahneme všetky naše ciele“. To zahŕňa prepustenie všetkých izraelských rukojemníkov (ďalšia rozprávka, ktorej ani izraelský premiér neverí) a likvidáciu Hamasu, povedal v sobotu Netanjahu. „Pokračovanie pozemnej ofenzívy v pásme Gazy je nevyhnutné“. "Naši vojaci sa počas dní prímeria pripravovali na úplné víťazstvo proti Hamasu," povedal Netanjahu na svojej prvej tlačovej konferencii od skončenia sedemdňovej prestávky v bojoch s Hamasom. Netanjahu ale očividne iba upokojuje tú časť verejnej mienky, ktorá bola k prímeriu od počiatku skeptická.

 


Izrael pokračoval v masívnych útokoch v pásme Gazy aj v nedeľu napriek rastúcim medzinárodným výzvam na lepšiu ochranu civilistov. Ciele na juhu palestínskeho územia boli cez víkend čoraz častejšie zameriavané.


V nedeľu večer izraelské bojové lietadlá a helikoptéry zaútočili na „teroristické ciele“ vrátane tunelových šácht, veliteľských centier a skladov zbraní, uviedla armáda. Najmenej päť bojovníkov Hamasu bolo „zlikvidovaných“ bezpilotným lietadlom, uviedol hovorca obranných síl (IDF).

Izraelská armáda údajne našla viac ako 800 tunelových šácht

IDF tvrdí, že počas protiofenzívy objavila viac ako 800 tunelových šácht. Okolo 500 z nich predtým zničili okrem iného aj výbuchy. Niektoré z nich spájali pod zemou strategické zariadenia Hamasu.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí informoval o najmenej 160 mŕtvych Palestínčanoch pri sobotňajších útokoch na šesťposchodovú budovu v „utečeneckom tábore“ Džabalíja a bloku v meste Gaza na severe Pásma. Ďalších najmenej sedem ľudí zahynulo v nedeľu pri izraelskom útoku neďaleko egyptských hraníc v južnom pásme Gazy, to však zasa tvrdí Hamas. Podľa neho bolo v priebehu 24 hodín zabitých viac ako 700 ľudí. Ak je tomu skutočne tak, potom porušenie prímeria bol drahý špás, ale Hamas dobre ovláda nepísané pravidlá hry. Vie, že dokiaľ má rukojemníkov, izraelská vláda je pod obrovským domácim tlakom a čím viac nahlásených palestínskych obetí, tým viac stúpa kritika medzinárodného spoločenstva a vybičovaný „antiizraelizmus“ v Západnej Európe a v USA. Len pre zaujímavosť: v dánskej Kodani, teda v štáte, ktorý pred Hitlerom zachránil takmer všetkých „svojich Židov“ ich transportom do Švédska, vypukli cez víkend prvé nefalšované antisemitské demonštrácie a udiali sa útoky na židovské náboženské aj nenáboženské objekty. Ako je to možné? Nie je zložité nájsť odpoveď. V Dánsku (5, 9 milióna populácie, teda o niečo málo viac ako na Slovensku) podľa posledného sčítania obyvateľstva žije 7.000 Židov a štvrť milióna moslimov, ktorých počet neustále rastie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: France 24 / Reuters / Israel Defense Forces
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies