Chameneí: Irán bude chrániť "utláčaných" ľudí v regióne

NETKY.SK • 16 Máj 2015, 13:17 • 2 min
Chameneí: Irán bude chrániť "utláčaných" ľudí v regióne

DUBAJ - Irán bude pomáhať utláčaným ľuďom v regióne natoľko, ako bude môcť.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí, čím vystupňoval rétoriku voči regionálnemu rivalovi Saudskej Arábii, píše agentúra Reuters.

 

"Jemen, Bahrajn a Palestína sú utláčané a my chránime utláčaných, ako môžeme," citovala iránska štátna tlačová agentúra IRNA z Chameneího vystúpenia pred iránskymi lídrami a diplomatmi z islamského sveta.

 

Predstavitelia arabských krajín Perzského zálivu, ktorí sa vo štvrtok stretli s prezidentom USA Barackom Obamom na rozhovoroch o bezpečnostných otázkach, budú podľa Reuters vyjadrenia Chameneího zrejme považovať za dôkaz, že Irán sa dôrazne snaží rozšíriť svoj vplyv v regióne.

Čoraz väčšie napätie medzi Iránom a Saudskou Arábiou pridalo regionálnym konfliktom náboženskú dimenziu - najmä v Jemene, kde Saudskou Arábiou vedená koalícia sunnitských arabských štátov podniká nálety na šiitských povstalcov spojených s Iránom.

 

Napätie tiež vyvolalo obavy o lodnú dopravu v strategickom Perzskom zálive. Za posledný mesiac sa iránske bezpečnostné sily dvakrát pokúsili zadržať komerčné lode pri riešení právnych sporov.

"Bezpečnosť v Perzskom zálive je v záujme všetkých... Ak nebude bezpečný, bude sa to týkať všetkých," povedal Chameneí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies