Cez víkend polícia riešila bitky medzi Rómami

NETKY.SK • 5 August 2013, 16:29 • 2 min
Cez víkend polícia riešila bitky medzi Rómami

KOŠICE – Hromadné bitky v rómskej kolónii na Hornádskej ulici v Krompachoch musela cez víkend riešiť polícia. Ako dnes informovala hovorkyňa košickej krajskej polície Jana Mésarová, polícia zistila šesť trestných činov a obvinila deväť osôb, z ktorých sú dvaja mladiství.

slovakia

left justify in out

Na šiestich obvinených vyšetrovateľ PZ v Spišskej Novej Vsi spracuje podnet na ich väzobné stíhanie. Poverený policajt Obvodného oddelenia PZ Krompachy taktiež obvinil 37-ročného, 17-ročného a takmer 17-ročného mladíka z prečinu nebezpečného vyhrážania sa. Je pravdepodobné, že trestné stíhanie sa ďalším dokumentovaním rozšíri o ďalšie skutky.

Primátorka Krompách Iveta Rušinová na margo udalostí v rómskej lokalite uviedla, že takéto veci musí riešiť štátna polícia. „My na to nemáme kompetencie, ani prostriedky,“ povedala Rušinová. Doložila, že podľa jej informácií tu išlo o vzájomný spor súkromných osôb. Uviedla, že v danej lokalite žije okolo 500 Rómov.

V sobotu 3. augusta vyslal operačný dôstojník OR PZ v Michalovciach policajné hliadky do osady na Mlynskú ulicu v Michalovciach. Hliadky zistili, že skupina približne 100 miestnych obyvateľov vyzbrojených železnými tyčami a palicami sa fyzicky napáda, pričom hádžu po sebe palice a dosky. Zároveň zistili, že miestneho 27-ročného muža niekto pichol nožom do ramena. Zraneného muža lekári ošetrili v michalovskej nemocnici a prepustili do domáceho liečenia. Počas služobného zákroku jeden muž z rozvášneného davu bezdôvodne udrel dreveným predmetom policajta po temene hlavy a spôsobil mu povrchové poranenie hlavy bez práceneschopnosti. Útočník využil situáciu, keď sa policajt na chvíľu otočil k davu chrbtom a zaútočil. „V súvislosti s útokom na policajta vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície OR PZ v Michalovciach začal trestné stíhanie pre trestný čin útoku na verejného činiteľa,“ uviedla hovorkyňa Mésarová. Hovorkyňa mesta Michalovce Iveta Palečková uviedla, že v tejto lokalite, zvanej Angi mlyn v súčasnosti žije okolo 2 000 občanov. Pracujú tu štyria terénni sociálni pracovníci a traja asistenti. Podľa Palečkovej hádka dvoch rodín vzplanula z jednoduchého dôvodu – príslušníci jednej rodiny išli utíšiť zvadu v inej rodine, lebo bola príliš hlučná. Z banality sa stala prudká hádka. Počet osôb zapojených do sporu sa násobil, situáciu riešili zložky štátnej a mestskej polície, neskôr sa dostavili zložky rýchleho nasadenia. „Vzniknutá krízová, konfliktná situácia nespadala do kompetencií terénnych sociálnych pracovníkov. Ak ich dotknutí občania požiadajú o pomoc po hádke, začnú veľmi diskrétne skúmať, ako zvládnuť situáciu. Ak o pomoc nebudú požiadaní, z vlastného podnetu môžu situáciu monitorovať,“ uviedla Palečková.

V Trebišove mala polícia v sobotu robotu okolo 17:00. Za rodinným domov v miestnej osade po slovnej potýčke 21-ročný muž zaútočil na 23-ročného Trebišovčana. Na muža zaútočil nožom a zasiahol ho do hrudníka. Následne z miesta ušiel. Poškodenému mužovi podľa predbežnej lekárskej správy spôsobil zranenia, z ktorých sa bude liečiť do 21 dní. Polícia po podozrivom mužovi ihneď vyhlásila pátranie a 21-ročného Róberta z okresu Michalovce ešte v ten večer zadržala a umiestnila do cely policajného zaistenia. Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície OR PZ v Trebišove už Róberta obvinil zo zločinu ublíženia na zdraví spáchaného v štádiu pokusu, za ktorý mu v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na päť až 12 rokov. Vyšetrovateľ zároveň spracoval podnet na vzatie obvineného muža do väzby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies