Ukrajinský parlament sa bude rozpúšťať

NETKY.SK • 21 Jún 2019, 10:06 • 2 min
Ukrajinský parlament sa bude rozpúšťať

KYJEV - Ukrajinský Ústavný súd rozhodol. Tak, ako si to prial nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, budú sa konať predčasné parlamentné voľby.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský Ústavný súd rozhodol vo štvrtok v prospech prezidentovho dekrétu o rozpustení parlamentu a vypísaní predčasných volieb. Rozhodnutie súdu je záväzné a nemožno sa proti nemu odvolať. Verdikt otvoril cestu k voľbám, ktoré sa budú konať štyri mesiace pred riadnym termínom.

 

img

 

Volodymyr Zelenskyj sa stal víťazom tohtoročných prezidentských volieb a funkcie sa ujal 20. mája. Nový prezident hneď 21. mája podpísal dekrét o rozpustení parlamentu a termín predčasných volieb stanovil na 21. júla. Výnos o rozpustení parlamentu a predčasných voľbách označila časť poslancov parlamentu za protiústavný a napadla ho na Ústavnom súde.

 

img

 

V rozpustenom parlamente dominovali stúpenci predchádzajúceho prezidenta Petra Porošenka, ktorého komik Zelenskyj vo voľbách porazil. Podľa nedávneho prieskumu verejnej mienky z dielne ukrajinskej sociologickej spoločnosti SOCIS by Zelenského politická strana mohla získať väčšinu hlasov v parlamentných voľbách.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies