Cestovanie zadarmo zaujalo: Železničná spoločnosť vydala za týždeň 316 tisíc lístkov

NETKY.SK • 24 November 2014, 17:02 • 2 min
Cestovanie zadarmo zaujalo: Železničná spoločnosť vydala za týždeň 316 tisíc lístkov

BRATISLAVA - Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), a.s., počas prvého týždňa bezplatnej prepravy vydala 316 tisíc bezplatných cestovných lístkov.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej informovala štátna firma, v období od 17. novembra do 23. novembra predstavovali spomínané lístky 43 % zo všetkých predaných lístkov, vrátane platiacich cestujúcich. "Počet predaných lístkov nepredstavuje celkový počet cestujúcich vo vlakoch, ten je vyšší. V aktuálnych číslach nie sú zohľadnené počty lístkov zakupovaných cestujúcimi ZSSK na dlhšie obdobie ako jeden deň pred 17. novembrom 2014," priblížila spoločnosť.

 

Z celkového počtu lístkov na bezplatnú dopravu tvorili študentské 64 %, dôchodcovské (vrátane invalidných a iných dôchodcov) 31 %, cestovné doklady pre deti do 15 rokov predstavovali viac ako 5 % lístkov. K 23. novembru sa do systému bezplatnej dopravy registrovalo 248 tisíc ľudí, pričom takmer tisíc občanov je z inej krajiny ako zo Slovenska. "Stúpol záujem o miestenky, priemerne denne je v rámci diaľkovej dopravy predaných alebo pridelených 35 percent miesteniek," konštatovala ZSSK. Podľa železničiarov však existujú veľké rozdiely medzi jednotlivými vlakmi. Najväčší záujem o miestenky bol v piatok a v nedeľu, a to do diaľkových vlakov na trase Bratislava - Žilina - Košice a späť. Celkovo bolo v popoludňajších spojoch predaných 65 % až 95 % miesteniek.

 

Podľa zverejnených informácií sa počet lístkov denne vystavených pre dôchodcov zdvojnásobil v porovnaní obdobím pred zavedením bezplatnej dopravy. Približne o polovicu sa zvýšil počet lístkov pre študentov. "Tieto počty bude možné presnejšie vyhodnotiť až s dlhším časovým odstupom, pretože dochádza k zásadným presunom v dopravnom správaní a najmä k zmenám v nakupovaní jednotlivých druhov lístkov," uzavrela spoločnosť. 

 

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. vznikla ako samostatný osobný dopravca začiatkom roku 2005. Je jedným z troch nástupníckych podnikov bývalých jednotných železníc, má základné imanie 212,44 mil. eur, jej jediným akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť vykonáva osobnú dopravu vo verejnom záujme na základe objednávky ministerstva a IC vlaky prevádzkuje na vlastné náklady bez podpory štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies