Český lev 2011: Najlepším filmom roka sú Poupata (réžia Zdeněk Jiráský)

NETKY.SK • 5 Marec 2012, 07:55 • 2 min
Český lev 2011: Najlepším filmom roka sú Poupata (réžia Zdeněk Jiráský)

eský lev 2011 Najlepším filmom roka sú Poupata (réžia Zdeněk Jiráský) - Kultúra Českým filmom uplynulého roka sú Poupata režiséra Zdeňka Jiráského. Z pražského paláca Lucerna si dnes večer odniesli celkove štyri ocenenia českej Filmovej a televíznej akadé

slovakia

left justify in out

img

Českým filmom uplynulého roka sú Poupata režiséra Zdeňka Jiráského. Z pražského paláca Lucerna si dnes večer odniesli celkove štyri ocenenia českej Filmovej a televíznej akadémie, Český lev 2011.

Režijný debut Zdeňka Jiráského rozpráva o železničiarovi Jardovi Hrdinovi, závislom na hracích automatoch a rozklade jeho rodiny na malom meste. Vladimír Javorský si za postavu Jardu odniesol Českého leva v kategórii herec v hlavnej úlohe, Zdeněk Jiráský za réžiu a Vladimír Smutný za kameru.

Rozhodlo o tom 112 členov akadémie, ktorí mali z čoho vyberať. Vlani prišlo do kín 24 nových českých hraných či koprodukčných filmov, zaznelo na slávnostnom galavečeri.

Českého leva v kategórii herečka v hlavnej úlohe získala Anna Geislerová za drámu Nevinnost režiséra Jana Hřebejka, rozprávajúcu o falošnom obvinení uznávaného lekára z trestného činu, ktorý ho dostane do väzby. Jej kolega z tohto filmu Hynek Čermák prevzal Českého leva v kategórii herec vo vedľajšej úlohe.

Najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe sa stala Taťjana Medvecká za svoju postavu v celovečernom debute Zuzany Liovej Dom.

Zosnulý exprezident, dramatik a spisovateľ Václav Havel dostal za film Odcházení Českého leva za najlepší scenár. Jeho žena Dagmar pri preberaní ceny poďakovala akadémii "za seba i za Vaška, určite by mal radosť. Ja ju mám," povedala stručne. Film Odcházení, ktorý mal 12 nominácií, skončil s dvoma oceneniami, okrem scenára aj za strih.

Čiernobiely hrano-kreslený film Alois Nebel premenil z ôsmich nominácií tri a odniesol si Českého leva za zvuk, výtvarné riešenie a hudbu.

Filmy s najväčším počtom nominácií si tak ceny rozdelili.

Divácky najúspešnejším filmom uplynulého roka sa rovnako ako vlani stala komédia Jiřího Vejdělku. Snímku Muži v naději zhliadlo takmer 900.000 divákov. Vlani zvíťazil jeho film Ženy v pokušení.

Prvého z 15 krištáľových levov, ktoré sa dnes udeľovali, si za mimoriadny prínos českému filmu odniesol herec Josef Somr. "Musím povedať, že ešte nikdy kvôli mne nevstalo zo svojich sedačiek toľko ľudí ako teraz, a to som pred chvíľou išiel električkou a metrom," zažartoval si.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies