Digitálne hry zo Slovenska a ich históriu zobrazuje Slovenské múzeum dizajnu

NETKY.SK • 8 December 2021, 14:27 • 2 min
Digitálne hry zo Slovenska a ich históriu zobrazuje Slovenské múzeum dizajnu

BRATISLAVA - Slovenské múzeum dizajnu prichádza s historicky prvou výstavou, ktorá sa zameriava na domáce hry a výpočtovú techniku z 80. a 90. rokov minulého storočia s názvom 8-bit. Výstava je dostupná v online priestore, na novom webe Slovenského centra dizajnu.

slovakia

left justify in out

img

 

Výstava sa koná pri príležitosti Roka slovenského dizajnu 2021. K dispozícii je množstvo obrazových materiálov, rozhovorov, článkov a databázu najstarších hier vytvorených na území Slovenska alebo slovenskými vývojármi. Výstava odhaľuje počiatky videohernej tvorby a osobnej výpočtovej techniky na Slovensku.

 

"Tvorba digitálnych hier na našom území má bohatú históriu, ktorá sa vďaka príchodu prvých osobných počítačov začala u nás formovať už v 80. rokoch minulého storočia," uvádzajú autori výstavy. Návštevníci historického múzea digitálnych hier sa môžu tešiť na vybrané hry a ich tvorcov, ukážky najpopulárnejších osobných počítačov domácej výroby, vyrábaných v 80. rokoch v závodoch Tesly a Didaktiku, ale aj rozhovory s pamätníkmi, či dobové reportáže Slovenskej televízie.

 

Autori pripravovali výstavu takmer rok, jej obsah vychádza z niekoľkoročného výskumu. "S výstavou spojené aktivity pozostávali z vytvorenia detailnej databázy hier, ktorú priebežne aktualizujeme, hľadania dobového hardvéru, krabicových verzií hier, ale i pátraní po ich tvorcoch za účelom získania ďalších informácií, ktoré využívame pri našom výskume," poznamenal kurátor výstavy Maroš Brojo.

 

img

 

Návštevníci online výstavy si môžu vyskúšať v prehliadači alebo stiahnuť takmer 30 hier z 80. a 90. rokov. Sú medzi nimi aj socialistický režim zosmiešňujúci titul Šatochin alebo populárne hry Quadrax a Towdie známe nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

 

Moholo by vás zaujímať: PC HRY Prenášanie herného obsahu medzi hrami je IN. Cyberpunk 2077 na vzostupe s hernými recenziami



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies