Český fenomén ponožiek v sandáloch sa dostane na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO

NETKY.SK • 5 September 2018, 11:58 • 2 min
Český fenomén ponožiek v sandáloch sa dostane na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO

Je to neuveriteľné, ale ponožky v sandáloch sa zrejme zachovajú na večné veky.

slovakia

left justify in out

Áno, áno, stereotypizovať a generalizovať určitú skupinu ľudí na základe jednotlivcov by sme nemali. Ale úprimne, nestáva sa vám, že napríklad na zahraničnej dovolenke stopercentne rozoznáte „brata“ Čecha bez toho, aby prehovoril svojou rečou? Čo je tým poznávacím znamením, ktoré vás jednoznačne ubezpečí v presvedčení, že je to tak? Často je to práve špecifický prvok v rámci módy, ktorý vyznávajú práve naši západní susedia – ponožky v sandáloch.

 

img

Zdroj: Facebook

 

A nie sme to len my Slováci, ktorí sme si tento fenomén na Čechoch všimli. Jan Hamáček, politik dočasne poverený vedením českého ministerstva zahraničných vecí sa vyjadril, že nedávno za hranicami krajiny realizovali prieskum a pýtali sa cudzincov, čo vedia o Českej republike. Okrem známych športovcov, osobností a Prahy sa medzi odpoveďami veľmi často spomínali práve sandále s ponožkami. A tie sa čoskoro dostanú aj na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO!

 

„Cieľom zoznamu UNESCO je zachovať neopakovateľné zásadné a kultúrne, ľudské alebo vedomostné bohatstvo, ktoré je lokálne nejako ohraničené, pre ďalšie generácie. Ponožky v sandáloch tieto kritériá spĺňajú. Je to príkladný dôkaz lokálneho kultúrneho cítenia a v takomto rozsahu vo svete neopakovateľný. Je potrebné, aby sa vedelo, že Česká republika je veľmocou ponožiek v sandáloch a aby táto ich prednosť bola nielen zachovaná do budúcna, ale aby jej nemohla byť nijako odňatá,“ vysvetlil Arthur Briksey, koordinátor zoznamu Unesco pre strednú Európu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies