Česko zasiahla plošná epidémia chrípky, chorobe podľahlo 13 ľudí

NETKY.SK • 16 Február 2016, 09:07 • 2 min
Česko zasiahla plošná epidémia chrípky, chorobe podľahlo 13 ľudí

PRAHA - Českú republiku zasiahla plošná epidémia chrípky, ktorá si vyžiadala už 13 obetí na životoch. Informuje o tom dnes spravodajský server Novinky.cz. s tým, že počet chorých v Česku stúpa vo všetkých vekových kategóriách s výnimkou väčších detí.

slovakia

left justify in out

"Dosiaľ máme hlásených 71 klinických prípadov chrípky, 13 ľudí zomrelo," uviedla v pondelok šéfka Národného referenčného laboratória pre chrípku Štátneho zdravotného ústavu v Praha Martina Halvlíčková, ktorú dnes cituje server Novinky.cz.

 

Prevažná väčšina pacientov mala podľa nej niektorú zo základných chronických chorôb a nemali očkovanie proti chrípke. Pacienti, u ktorých došlo k závažným klinickým prípadom, boli vo veku 29-91 rokov. Išlo o 43 mužov a 28 žien, ktorých museli hospitalizovať v dôsledku chrípky v nemocniciach. V 52 prípadoch lekári okamžite nasadili antivirotiká.

 

V uplynulom týždni nastal podľa Havlíčkovej v ČR ďalší vzostup chorobnosti spôsobenej chrípkou či akútnymi respiračnými chorobami. "Máme 1470 chorých na 100.000 obyvateľov, a to už je plošná epidémia," dodala.

 

Nárast chorobnosti sa podľa nej týka všetkých vekových kategórií s výnimkou detí od šiestich do 12 rokov. Najviac chorých lekári zaevidovali v Juhomoravskom kraji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies