Česko ohlásilo koniec kožušinovým farmám a zabíjaniu nevinných zvierat!

NETKY.SK • 7 Jún 2017, 17:29 • 2 min
Česko ohlásilo koniec kožušinovým farmám a zabíjaniu nevinných zvierat!

PRAHA – Dnes poslanci schválili zákon, zakazujúci prevádzkovanie kožušinových fariem na území republiky. Zákon by mal vojsť do platnosti najneskôr v januári 2019, kedy skončia práve farmy, v ktorých sa chovajú líšky a norky pre spracovanie ich kožúškov.

slovakia

left justify in out

Prijatím tohto zákona predchádzala emotívna debata poslaneckého grémia, o ktorej ešte bude rozhodovať Senát. „Zahriať sa môžeme aj inak!“, vyhlásila poslankyňa Kristína Zelienková z klubu TOP 09, aby sa zamedzilo zabíjaniu zvierat kvôli módnym trendom.

 

Skúsil si niekto z Vás, na chvíľu vliezť do klietky, ktorá je na Malostránskom námestí? Ja nie, pretože nie som žiadny masochista ale viem si živo predstaviť, čo zvieratá zatvorené v malých klietkach môžu prežívať. Ale mohli by sme si to skúsiť! Musíme si ale uvedomiť, že chovanie líšiek alebo noriek z roztopašnosti, rozkoše alebo nezmyselnej parády je neprijateľné“, pokračovala v prejave Zelienková.

 

Poslankyňa Jana Černochová z ODS bola jednou z ďalších zástankýň, ktorá sa snažila presvedčiť ostatných kolegov, že chovanie zvierat pre ich kožušinu v hrozných podmienkach je absolútne neľudské a ohavné.

 

Ďalej vyzdvihla, koľko nevinných zvierat musia zomrieť pre jeden kožuch. Kvôli jednému dámskemu kožuchu vo veľkosti 38 (M) musí zomrieť až 55 noriek alebo 18 líšiek. Zvieratá by podľa jej názoru nemali umierať pre ľudský rozmar a kožuchy označila za symbol stredoveku, kedy mali opodstatnenie.

 

„Je to biznis, ktorý nepatrí do 21. storočia“, podporil zákaz fariem Jiří Koubek z TOP 09.

 

Samozrejme sa na schôdzi ozvali aj tí, ktorí so zákazom fariem nesúhlasia a celú situáciu vnímajú celkom inak. Komunistka Zuzana Rujbrová považuje tieto zvieratá za premnožené a síce jej doma v skrini kožuch nevisí, sem-tam si vyjde na poľovačku, a strieľa hlavne líšky z dôvodu udržania rovnováhy v prírode. „Snažme sa, aby sa udržala rovnováha, možno dôjde aj na kurčatá Andreja Babiša“, dodala sarkasticky Rujbová, ktorá neschvaľuje zákaz fariem na kožušiny.

 

Poslanci sa ale predsa len dohodli, že pristúpia k zákazu fariem určených na chov zvierať kvôli kožušinám. V Českej republike sa ročne utratí približne 20-tisíc noriek a líšiek. V 10 európskych krajinách bol chov zvierat s týmto účelom zakázaný. Najväčšiu radosť z prijatia zákona majú aktivisti zo združenia OBRAZ –  Ochranári zvierat. Tí pred parlamentom postavili klietku, v ktorej mohol stráviť čas každý komu je proti "srsti" chov kožušinových zvierat v neľudských podmienkach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies